Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Διατροφικές συστάσεις για τη μείωση της χοληστερόλης

Κοινοποίηση

  • Επιλέγετε ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων!
  • Φρούτα και λαχανικά εποχής καθημερινά!
  • Κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα!
  • Μείωση κατανάλωσης κόκκινου κρέατος: μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι, αρνί, εντόσθια, αλλαντικά όπως ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα μέσα στην εβδομάδα!
  • Αύξηση της κατανάλωσης λευκού κρέατος μέσα στην εβδομάδα (άπαχου, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα)!
  • Αυγό: μπορείτε να καταναλώσετε 2-3 την εβδομάδα, αλλά όχι τηγανιτά!
  • Κατανάλωση οσπρίων και λαδερών 2-3 φορές την εβδομάδα
  • Επιλέγετε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυριά)
  • Επιλέγετε προϊόντα ολικής αλέσεως
  • Μαγειρεύετε με ελαιόλαδο, αλλά με μέτρο!
  • Αποφεύγουμε τηγανιτά, προτιμούμε ψητά ή βραστά φαγητά!
  • Επιλέγετε προϊόντα με φυτικές στερόλες (π.χ μαργαρίνη)!
  • Επιλέγετε καθημερινή φυσική δραστηριότητα (π.χ περπάτημα, ποδήλατο) ή εντάξετε συγκεκριμένη άσκηση, με ιατρική έγκριση! Συστάσεις για τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας ένταση δραστηριότητα την ημέρα για τις περισσότερες μέρες μέσα στην εβδομάδα!
  • Διακοπή καπνίσματος! Το κάπνισμα μειώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) και μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση των αρτηριών!
  • Διατηρείστε ένα υγιές βάρος
  • Διατηρείστε την περιφέρεια μέσης σας στις εξής τιμές: για άνδρες <102 cm και για γυναίκες <88 cm
  • Συμβουλευτείτε έναν επιστήμονα διαιτολόγο-διατροφολόγο για τη σύνταξη ενός ισορροπημένου διαιτολογίου για τις δικές σας ανάγκες (εξατομικευμένο μενού).

Τι αποφεύγουμε

Τι επιλέγουμε

Κόκκινο κρέας: μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, εντόσθια: συκώτι, νεφρά, μυαλά

Λευκό, άπαχο κρέας: ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα

Το ορατό λίπος στο κρέας και την πέτσα στο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα

Κρέας χωρίς πέτσα και λίπος

Αλλαντικά: ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα

Αλλαντικά: Γαλοπούλα βραστή ή κοτόπουλο βραστό

Τυριά με πολλά λιπαρά (π.χ φέτα και κίτρινα τυριά με πολλά λιπαρά)

Άπαχα τυριά: φέτα με μειωμένα λιπαρά, μυζήθρα, κίτρινα τυριά με χαμηλά λιπαρά, cottage,

Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος)

Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (γιαούρτι 2%, γάλα 1,5 σε λιπαρά)

Θαλασσινά και κυρίως τα τηγανιτά (γαρίδες, καλαμαράκια, καραβίδες)

Ψάρια τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα! Τα μικρά (γαύρος, σαρδέλα) προτιμήστε τα με το κόκαλο!

Λίπη: βούτυρο, μαγιονέζα, ζωικές σάλτσες

Ελαιόλαδο (αποφύγετε το τσιγάρισμα), μαργαρίνη με φυτικές στερόλες

Τηγανιτά

Βραστά ή ψητά ή μαγειρευτά φαγητά

Γλυκά που περιέχουν βούτυρο, σαντιγί, κρέμα γάλακτος, σοκολάτα γάλακτος

Μαύρη σοκολάτα, γλυκό του κουταλιού

Φρούτα ως σνακ και λαχανικά-σαλάτα με κάθε γεύμα

Όσπρια και λαδερά (2-3 φορές την εβδομάδα)

Ξηροί καρποί χωρίς αλάτι

Ολικής αλέσεως προϊόντα

kammenos6

Ελένη Νικολάου
Ελένη Νικολάου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: