Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
Διατροφή και θηλασμός - AgrinioVOICE.gr

Διατροφή και θηλασμός

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής του βρέφους και του εξασφαλίζει την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία.

Το μητρικό γάλα είναι η φυσική και αδιαμφισβήτητα η ιδανικότερη τροφή για το μωρό και υπερέχει σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατά του, διότι περιέχει την ιδανική ποσότητα και ποιότητα των θρεπτικών συστατικών (οι πρωτεΐνες του είναι καλύτερες ποιοτικά από του αγελαδινού γάλατος, επίσης πιο εύπεπτες και σπάνια προκαλούν αλλεργία στο μωρό, οι υδατάνθρακές του επιδρούν ευεργετικά στη χλωρίδα του εντέρου του μωρού, τα λιπίδια του απορροφώνται πιο εύκολα σε σχέση με του αγελαδινού και ορισμένα βρίσκονται με φυσικό τρόπο μόνο στο ανθρώπινο γάλα και είναι πολύτιμα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και της όρασης του βρέφους, τέλος περιέχει προστατευτικούς παράγοντες που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού του βρέφους, αυξάνοντας την αντοχή σε ασθένειες, κυρίως λοιμώξεις). Η σύστασή του είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του βρέφους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους. Μετά την περίοδο αυτή και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξανόμενες διατροφικές ανάγκες τους, τα βρέφη πρέπει να σιτίζονται με ασφαλή και επαρκή συμπληρωματική τροφή, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τον μητρικό θηλασμό ως τα 2 χρόνια της ζωής ή και περισσότερο.

Μία μητέρα μπορεί να έχει μειωμένη παραγωγή γάλακτος για τους εξής λόγους: κακή τεχνική θηλασμού (πιάσιμο της θηλής), προσθήκη ξένου γάλακτος στη διατροφή του βρέφους, αδικαιολόγητο αποχωρισμό της μητέρας από το βρέφος πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη διάρκεια γευμάτων και αραιή συχνότητα θηλασμών. Να επισημάνουμε ότι μόνο το 5% των μητέρων δεν μπορούν πραγματικά να θηλάσουν.

Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται ότι βοηθά στη γρηγορότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης και στην επαναφορά του βάρους στην πρότερη κατάσταση. Ωστόσο είτε μια μητέρα θηλάζει είτε όχι, η επαναφορά του βάρους σε αυτό που είχε πριν από την εγκυμοσύνη πρέπει να γίνει σταδιακά, ιδανικά κατά τον 1ο χρόνο μετά τον τοκετό. Πολλές γυναίκες χάνουν βάρος με γρήγορο ρυθμό τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, το οποίο είναι φυσιολογικό. Στη συνέχεια θα ήταν καλό η απώλεια να είναι πιο αργή και όχι μεγαλύτερη από 0,5 κιλό την εβδομάδα (≤2 κιλά το μήνα).

Η ισορροπημένη διατροφή κατά τη γαλουχία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι διατροφικές ανάγκες του μωρού καλύπτονται από το μητρικό γάλα. Οι ενεργειακές ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας είναι αυξημένες κατά περίπου 500 θερμίδες από τις βασικές της ενεργειακές ανάγκες (οι 200-300 θερμίδες καλύπτονται από το ήδη αποθηκευμένο λίπος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γι’ αυτό το λόγο, επομένως ο θηλασμός προσφέρει περίπου 300 θερμίδες στις βασικές ενεργειακές ανάγκες της μητέρας). Η θηλάζουσα μητέρα καλό είναι να καταναλώνει 3 κυρίως γεύματα και τουλάχιστον 2 ενδιάμεσα μικρογεύματα την ημέρα. Η διατροφή της πρέπει να περιέχει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων για να καλύψει τις απαραίτητες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά για εκείνη και το μωρό της.

Συγκεκριμένα η διατροφή της πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Σαλάτα-λαχανικά με κάθε κυρίως γεύμα (4 μερίδες/ ημέρα, 1 μερίδα: 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή ½ φλιτζάνι βραστά λαχανικά).
  • Φρούτα: 3-4 μερίδες την ημέρα (1 μερίδα: 1 φρούτο ή ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό)
  • Δημητριακά (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) κ πατάτες: 6-8 μερίδες/ ημέρα στο πρώτο εξάμηνο και 5-7 μερίδες/ ημέρα στο δεύτερο εξάμηνο, προτιμούμε ολικής αλέσεως (1 μερίδα: 1 φέτα ψωμί, 1/3 φλιτζανιού ρύζι ή ζυμαρικά, 1 πατάτα).
  • Κόκκινο και λευκό κρέας: 2-3 μερίδες/ εβδομάδα, αφαιρούμε το ορατό λίπος και την πέτσα (1 μερίδα: 120-150 γρ.).
  • Αυγά: 4-5 την εβδομάδα.
  • Ψάρια και Θαλασσινά: 2-3 μερίδες/ εβδομάδα, προτιμούμε λιπαρά ψάρια ή μικρά ψάρια τύπου σαρδέλες, γαύρους για την πρόσληψη ω-3 λιπαρά οξέα (1 μερίδα: 120-150 γρ.).
  • Όσπρια: τουλάχιστον 3 μερίδες/ εβδομάδα (1 μερίδα: 1 φλιτζάνι).
  • Προστιθέμενα λίπη κ έλαια ελιές, ξηροί καρποί: 4-5 μερίδες/ ημέρα (προτιμάμε ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και στις σαλάτες αλλά με μέτρο, 1 μερίδα: 1 κ. σούπας ελαιόλαδο 10-12 ελιές, 1 χούφτα ξηροί καρποί).
  • Υγρά: 11-13 ποτήρια υγρά/ ημέρα εκ των οποίων 9-11 να είναι νερό.
  • Αλάτι: λιγότερο από 5 γρ. την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που περιέχεται στα τρόφιμα (5 γρ. ισοδυναμούν με 1 κ. γλυκού αλάτι).
  • Προστιθέμενα σάκχαρα: περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, σακχαρούχων γλυκαντικών υλών και προϊόντων που τα περιέχουν.
  • Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια: Συνίσταται αποφυγή κατανάλωσης των συμπληρωμάτων διατροφής με εκχυλίσματα σόγιας και περιορισμός της κατανάλωσης προϊόντων με βάση τη σόγια (όπως τόφου, γάλα σόγιας).
  • Καφεΐνη: περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης (π.χ καφές, τσάι, αναψυκτικά σοκολάτα, ενεργειακά ποτά) στα 200 mg/ ημέρα. Η πρόσληψη καφέ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 φλιτζάνια την ημέρα (1 φλιτζάνι την ημέρα είναι ασφαλής ποσότητα). Κατανάλωση μετά το θηλασμό και αφού περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι τον επόμενο θηλασμό ή άντληση.
  • Οινοπνευματώδη ποτά: ιδανικά να μην καταναλώνει καθόλου η θηλάζουσα, διαφορετικά μπορεί να καταναλώσει μέχρι 1 ποτό την ημέρα, κατά προτίμηση μετά το θηλασμό και να αφήσει να περάσουν τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι τον επόμενο θηλασμό ή άντληση.
  • Κάπνισμα, παθητικό κάπνισμα: Συνίσταται αποφυγή.

Η φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου σημαντική με την ισορροπημένη διατροφή. Συστήνεται τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για τις περισσότερες αν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας (ξεκινάει η θηλάζουσα μόλις συμφωνήσει ο γιατρός, μπορεί να πάει για περπάτημα, για περίπατο με το καροτσάκι του μωρού, θηλασμός πριν την άσκηση, ώστε να αισθάνεται η μητέρα πιο άνετα κατά τη διάρκεια και μετέπειτα θηλασμός εντός 2 ωρών μετά τη διακοπή της άσκησης για να έχουν πέσει τα επίπεδα του γαλακτικού οξέος στον οργανισμό της μητέρας).

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός, για γυναίκες, εγκύους και θηλάζουσες.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος