Η θερμοκρασία έχει πέσει και το κρύο έχει κάνει την εμφάνιση του με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κρυολογήματα και ιώσεις! Επίσης, η μεταφορά από το ζεστό περιβάλλον του σπιτιού, του γραφείου ή του καταστήματος στο έξω, κρύο περιβάλλον μπορεί να μας οδηγήσει επίσης στο να αρρωστήσουμε.

Τα συνήθη συμπτώματα των κρυολογημάτων είναι το φτέρνισμα, ο βήχας, η καταρροή, το μπούκωμα, ο πυρετός, που έχουν ως συνακόλουθο την δυσκολία στον ύπνο. Όταν κάνουν την εμφάνισή τους κάποια από τα συμπτώματα ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μας συστήνει κάποιο φάρμακο.

Όμως, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την εμφάνιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και να αποφύγουμε τη χρήση φαρμάκων. Αυτό που συστήνεται είναι να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να ενδυναμώσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της διατροφής μας, με την επιλογή τροφών που είναι πλούσιες σε συγκεκριμένες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα! Οι βιταμίνες που φαίνεται να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη E και το β-καροτένιο, ενώ από τα μέταλλα είναι ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Η βιταμίνη C είναι μία αντιοξειδωτική βιταμίνη και η συμβολή της ως «ασπίδα» του ανοσοποιητικού είναι ότι δρα στο αίμα, αυξάνει τα επίπεδα της ιντερφερόνης και συνακολούθως προστατεύει τα κύτταρα από την επίθεση από τους ιούς. Οι τροφές που συναντάμε τη βιταμίνη C είναι τα επεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ, περγαμόντο, φράπα), το ακτινίδιο, η ντομάτα, η πιπεριά, το σπαράγγι, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, η παπάγια, οι φράουλες, τα λαχανικά Βρυξελλών!

Η βιταμίνη Ε είναι επίσης μία αντιοξειδωτική βιταμίνη και βρίσκεται σε αμύγδαλα, φουντούκια, ηλιόσπορους, γλυκοπατάτα, αβοκάντο και φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, έλαιο φύτρο σιταριού).

Το β-καροτένιο είναι η προ-βιταμίνη Α και είναι επίσης αντιοξειδωτική βιταμίνη. Σε αυτή τη βιταμίνη οφείλεται το πορτοκαλί χρώμα των φρούτων και των λαχανικών, τα οποία την περιέχουν. Μπορούμε να την προσλάβουμε καταναλώνοντας καρότο, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, μάνγκο, βερίκοκο, κόκκινη πιπεριά, ντομάτα και σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, πράσινο ραδίκι).

Οι τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο είναι το συκώτι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, ο κάβουρας, τα στρείδια, ο αρακάς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το ψωμί ολικής αλέσεως και το φύτρο σιταριού.

Το μέταλλο σελήνιο συναντάται σε τροφές όπως τα φιστίκια Βραζιλίας, οι ηλιόσποροι, τα μύδια, ο τόνος σε λάδι, ο μπακαλιάρος, τα νεφρά.

Τέλος, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα («καλά λιπαρά») και δεν τα συνθέτει μόνος του ο οργανισμός. Συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού μέσω της αντιφλεγμονλώδης δράσης τους. Μπορούμε να τα συναντήσουμε σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα καρύδια, τα εμπλουτισμένα αυγά με ω-3 (ο κρόκος), τα φασόλια, οι γίγαντες, το σπορέλαιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ σπανάκι, μαρούλι), οι λιναρόσποροι, το σουσάμι, η κολοκύθα, τα τρόφιμα σόγιας.

Επομένως, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εισάγουμε αυτές τις τροφές στην καθημερινή μας διατροφή! Για παράδειγμα μπορείτε:

  • Να επιλέγετε τα φρούτα (ή να τα κάνετε χυμό) που περιέχουν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, ως σνακ/ ενδιάμεσο γεύμα.
  • Να συνοδεύετε τα κυρίως σας γεύματα με σαλάτα με τα παραπάνω λαχανικά.
  • Να επιλέγετε τους ξηρούς καρπούς που αναφέραμε ως ενδιάμεσο γεύμα ή να τους προσθέτετε στη σαλάτα σας.
  • Να προσθέτετε στη σαλάτα σας ελαιόλαδο, αλλά με μέτρο λόγω θερμίδων
  • Μπορείτε να φτιάξετε κάποια πίτα με αλεύρι ολικής αλέσεως ή από σιτάρι, ελαιόλαδο και σπανάκι ή κολοκύθα ή πιπεριά.
  • Μπορείτε να βάζετε λεμόνι στις σαλάτες και τα φαγητά σας.
  • Να επιλέγετε στα κυρίως σας γεύματα ένα από τα παραπάνω κρέατα ή οστρακοειδή.
  • Να μαγειρέψετε κοτόσουπα, μοσχάρι βραστό με καρότο, κολοκυθόσουπα, ψαρόσουπα.
  • Να συνοδεύετε το πρωινό σας με δημητριακά ολικής αλέσεως ή/κ φυσικό χυμό πορτοκαλιού ή μανταρινιού ή γκρέιπφρουτ.

Εκτός, από τις παραπάνω βιταμίνες και μέταλλα φαίνεται να συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού το σκόρδο και η εχινάτσια (ή εχινάκια). Το σκόρδο αναφέρεται ότι βοηθάει μέσω των φυσικών συστατικών του.

Να επισημάνουμε ότι το άγχος επιφέρει μείωση ορισμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων στον οργανισμό μας και έτσι συμβάλλει στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού! Επομένως, μία ισορροπημένη ζωή που περιέχει μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση (π.χ μέτριας έντασης άσκηση, 30 λεπτών, τις περισσότερες ημέρες στην εβδομάδα) και ήρεμο ύπνο προάγει την καλή υγεία του οργανισμού και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος!

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
SHARE
Προηγούμενο άρθροΤο Αιτωλικό από ψηλά (video)
Επόμενο άρθροΑυτοπεποίθηση – Αυξήστε τη με 5 βήματα
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.