Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, κάτοικοι και Φορείς αντιδρούν στις μονάδες καύσης βιορευστών

Έντονες διαμαρτυρίες για τις μονάδες καύσης βιορευστών υπάρχουν στις Φυτείες Ξηρομέρου. Μετά από ομόφωνη απόφαση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου της τοπικής κοινότητας και με αφορμή την ομόφωνη απόφαση της λαϊκής συνέλευσης στις 24 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 στάση διαμαρτυρίας μετά την λήξη των μαθημάτων, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μαθητές και γονείς των σχολείων, εκπαιδευτικοί, κάτοικοι και εκπρόσωποι των εξής φορέων:

-Επιτροπή Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών
-Τ.Κ. Φυτειών
-Δήμος Ξηρομέρου
-Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου
-Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Ακαρνανικό Φως»
-Αθλητικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φυτειών
-Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών
-Σύλλογος Απόδημων Φυτειωτών «Το Λιγοβίτσι»
-Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς «Αμαδρυάδα»

Σε ανακοίνωσή τους, από κοινού, αναφέρουν:

«Η αντίδραση είχε συμβολικό χαρακτήρα και δηλώνει την εναντίωση των γονέων, μαθητών των σχολείων μας στην εγκληματική προσπάθεια υπηρεσιών της πολιτείας και δήθεν επενδυτών για τη μετατροπή της περιοχής μας σε «χαβούζα αποβλήτων».

Σύσσωμοι και ανάστατοι οι μαθητές, οι γονείς και οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Φυτειών, διατρανώνουμε την απόλυτη άρνηση και εναντίωσή μας στην επιχειρούμενη εγκατάσταση των τριών (3) ρυπογόνων μονάδων καύσης βιορευστών στην περιοχή μας, που αποτελεί με βεβαιότητα την κερκόπορτα για μετατροπή του τόπου μας σε βιομηχανική περιοχή και σε «χαβούζα» κάθε φύσεως αποβλήτων (εκκρεμεί ικανός αριθμός άλλων παρόμοιων αιτήσεων στην περιφέρεια).

Και όλα αυτά, παρά τη ρητή εναντίωση των τοπικών αρχών και κοινωνιών αλλά και σε πλήρη αδιαφορία για την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας, την ποιότητα ζωής μας, το φυσικό τοπίο, το περιβάλλον και τη γεωργοκτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή, που αποτελεί το μοναδικό πόρο ζωής για τους κατοίκους της πολυπληθούς κοινότητάς μας αλλά και των γειτονικών κοινοτήτων Παπαδάτου, Μπαμπίνης, Μαχαιράς, Σκουρτού, Χρυσοβίτσας και Προδρόμου. Δηλαδή κατά σαφή παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και βασικής υποχρέωσης και μέριμνας της πολιτείας.

Δηλώνουμε με τον πιο σαφή τρόπο ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την παραπάνω καταστροφή της ζωής, του μέλλοντος και της προκοπής των παιδιών μας και θα αγωνιστούμε σθεναρά και με κάθε αγωνιστικό τρόπο και μέσον ώστε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων ρυπογόνων μονάδων στην περιοχή μας, που θα οδηγήσει σε ερήμωση του τόπου μας.

Η σημερινή κίνησή μας είναι όλως προειδοποιητική και συμβολική και θα ακολουθήσουν πιο δυναμικές αντιδράσεις, αν δεν ανακληθούν και δεν ακυρωθούν άμεσα οι παράνομες εγκρίσεις για την εγκατάσταση των τριών (3) μονάδων βιορευστών και δεν αποτραπεί θεσμικά και για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, η εξέταση κάθε άλλης παρόμοιας αίτησης που εκκρεμεί ή θα κατατεθεί στο μέλλον.»

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος