Διακινούσαν κάνναβη και κοκαΐνη ακόμη και σε ανήλικους – 36 συνολικά συλλήψεις σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Ευπάλιο, Πάτρα και Αθήνα

Εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν συστηματικά ναρκωτικές ουσίες κυρίως στη Ναύπακτο και στην Πάτρα. Για την υπόθεση συνελήφθησαν μεταξύ 2 και 3 Απριλίου 2019, σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Ευπάλιο, Πάτρα και Αθήνα, συνολικά 13 άνδρες, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση της διακίνησης, πώλησης, προμήθειας, αποθήκευσης, μεταφοράς ναρκωτικών, της παράβασης του Τελωνειακού Κώδικα, καθώς και παράβασης του νόμου για τα όπλα.

Συνελήφθησαν 23 ακόμη άτομα για κατοχή και αγορά ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από τους διακινητές των οργανώσεων. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη 164 ατόμων που αγόραζαν ή προμηθεύονταν ναρκωτικά και σχηματίστηκε σε βάρος τους η ανάλογη δικογραφία.

Από την έρευνα των Αστυνομικών του Τμήματος Ναυπακτίας, προέκυψε ότι οι συλληφθέντες με δύο ακόμη συνεργούς τους που αναζητούνται, είχαν συστήσει δύο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν κάνναβη και κοκαΐνη κυρίως σε Ναύπακτο και Πάτρα, ενώ ποσότητες ναρκωτικών έχουν διακινηθεί και σε πέντε ανήλικα αγόρια και κορίτσια.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από 10 άνδρες ηλικίας από 22 έως και 59 ετών, από τους οποίους συνελήφθησαν οι εννέα, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του δέκατου.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από 5 άνδρες, ηλικίας από 29 έως και 36 ετών, από τους οποίους συνελήφθησαν οι τέσσερις, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία του πέμπτου.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπακτίας είχαν ήδη πραγματοποιήσει από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και φέτος τον Ιανουάριο, άλλες 25 συλλήψεις ατόμων που είχαν προμηθευτεί από την εγκληματική οργάνωση ναρκωτικές ουσίες και ενός διακινητή που κατείχε περίπου μισό κιλό κάνναβης και τμήμα δενδρυλλίων της ίδιας ναρκωτικής ουσίας.

Ο τρόπος δράσης τους

Οι δράστες είχαν συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους, όπως διακινητές, μεταφορείς, ενδιάμεσοι στην πώληση και αποθηκάριοι κάνναβης, ενώ για να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους από τις Αστυνομικές Αρχές χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε άλλα πρόσωπα, κωδικοποιημένη φρασεολογία και εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, συμμετείχαν σε ομάδα με περισσότερα από 200 μέλη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναρτούσαν πληροφορίες σχετικά με κινήσεις αστυνομικών, περιπολικών και σημείων όπου γίνονται αστυνομικοί έλεγχοι.

Από τις έρευνες προέκυψε επίσης ότι μια από τις ομάδες χρησιμοποιούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ως σημείο διακίνησης των ναρκωτικών, ενώ διακριβώθηκε ότι μέχρι στιγμής το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη από την διακίνηση των ναρκωτικών ξεπερνά τις 75.000 ευρώ.

Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των συλληφθέντων, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά:

• 370 γραμμάρια κάνναβης, από τα οποία 34,3 γραμμάρια σε μορφή σοκολάτας
• πλήρης εξοπλισμός για εγκατάσταση υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης
• 360 γραμμάρια λαθραίου καπνού,
• 5 όπλα, από τα οποία 2 απομιμήσεις πυροβόλων όπλων (τύπου πιστολιού), 2 αεροβόλα κυνηγετικά όπλα, 1 τύπου φλόμπερ (FLOBER) και 6 φυσίγγια κυνηγητικού όπλου,
• 10 ναρκωτικά – φαρμακευτικά δισκία,
• 7 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
• 1 σιδερογροθιά και
• 4.030 ευρώ

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, για να διακριβωθεί πλήρως όλο το εγκληματικό δίκτυο και το φάσμα της δράσης του.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος