Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή της αντιπροσωπείας του σωματείου Αρτοποιιών Αγρινίου και Περιχώρων «Η Δήμητρα», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, αντένα του Enterprise Europe Network στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψωμιού, “PANE NOSTRUM”, που για δωδέκατη χρονιά πραγματοποιήθηκε στην Senigallia (Marche-Ανκόνα) της Ιταλίας.

Το PANE NOSTRUM αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και πιο καταξιωμένα Φεστιβάλ, όπου αναδεικνύονται ψωμιά και αρτοποιήματα σε όλα τα σχήματα και τις γεύσεις, που προέρχονται, από όλη την Ιταλία, καθώς και από πολλές περιοχές του εξωτερικού, φτιαγμένα με αρχαία γνώση και αλχημεία στοιχείων (γη, νερό, αέρας, φωτιά, χέρια, υπομονή) και πρωταγωνιστούν σε ένα τετραήμερο «λευκής τέχνης».

Τέσσερις έντονες ημέρες ταξιδιού σε διάφορα μήκη και πλάτη μίας τροφής που ενώνει τους πολιτισμούς όλου του κόσμου. Τέσσερις ημέρες αρωμάτων και τελετουργιών, γνώσης, παράδοσης και γεύσης και περιλαμβάνει υπαίθριους φούρνους και αρτοποιούς εν δράσει στην πλατεία μπροστά στο κοινό, δωρεάν μαθήματα αρτοποιίας για ενήλικες και παιδιά, ένα “τσουβάλι” ψωμιά από όλη την Ιταλία και την Ευρώπη: Liguria, Σικελία, Lazio (άρτος του Genzano), Umbria (άρτος του Terni), Τοσκάνη (Marocca di Casola και Testarolo), Val Gardena (Alto Adige), Marche, τις τρεις αδελφοποιημένες πόλεις Sens (Γαλλία), Lorrach (Γερμανία) Chester (Μεγάλη Βρετανία) και Αγρίνιο (Αιτωλοακαρνανία – Ελλάδα).

Μετά από πρόσκληση των διοργανωτών του Δήμου Senigallia και του Επιμελητηρίου της Ανγκόνα, να παραβρεθεί ως τιμώμενη περιοχή στο Φεστιβάλ ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, το σωματείο των Αρτοποιιών Αγρινίου και Περιχώρων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, στα πλαίσια της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων συμμετέχει με αντιπροσωπεία τεσσάρων αρτοποιών (Ράπτης Παναγιώτης, Ουρανής Χρήστος, Σάββας Κωνσταντίνος, Σιαπλαούρας Δημήτρης) αναδεικνύοντας την πλούσια σε συνταγές αρτοποιημάτων παράδοση του τόπου μας, αφηγούμενος την ιστορία των γιαγιάδων και των παππούδων μας μέσα από το γαστρονομικό αυτό ταξίδι πλάθοντας κουλούρια, ρεβανί, σταφιδόψωμα, τσουρέκια, τυρόψωμα, τυροπιτάκια και διάφορους τύπους ψωμιών της Αιτωλοακαρνανικής γης.

Τα προϊόντα των αρτοποιών της Αιτωλοακαρνανίας κέρδισαν της εντυπώσεις, βραβεύτηκαν και έγιναν ανάρπαστα από τον κόσμο, ο οποίος σε ειδικό χώρο, αγόραζε τα έτοιμα αρτοποιήματα, εξαφανίζοντας εν ριπή οφθαλμού ό, τι πλάθονταν από τα ελληνικά χέρια. Παράλληλα υπήρξε σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των αρτοποιών του Νομού μας με τους αρτοποιούς των άλλων χωρών, με στόχο την περαιτέρω συνεργασία σε μελλοντικές δράσεις εξωστρέφειας, τεχνογνωσίας και ανάπτυξης του επιχειρείν που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος μας στην δύσκολη αυτή συγκυρία.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος