Στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημοτική Πινακοθήκη: Ιστορία ενός θεσμού» και των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλειος Ι. Μιχαλολιάκος θα βραβεύσει αξιόλογους συγγραφείς και λογοτέχνες για την προσφορά τους στην Νεοελληνική Γλώσσα.

Μεταξύ αυτών θα είναι και ο «δικός μας» ποιητής, δοκιμιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Πιστικός. Η έκθεση θα γίνει την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 18:00, στο νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου που βρίσκεται στην Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου.

Bιογραφικό

Ο Δημήτρης Πιστικός γεννήθηκε στο Παναιτώλιο της Αιτωλίας το 1948. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζει στον Πειραιά όπου δικηγόρησε. Εξέδωσε τα ποιητικά έργα: «Ανάγνωση» 1991, «Ηλιοπαιδεία» 1992, (Α΄ βραβείο της Ε.Ε.Λ.), «Η Ενάτη Σταυροφορία» 1997, «Η Μικρή Ανάγνωση» 1999 (Βραβείο «Μ. Αυγέρη» της Ε.Ε.Λ.), «Οι Χαιρετισμοί της Χίου» 2001, β΄ έκδοση 2005 (μελοποιήθηκε με τη μορφή λαϊκής καντάτας από τη μουσικοσυνθέτρια Ελένη Γκαϊτατζή), «Διαβάζοντας την Αντιγόνη με το φεγγάρι» 2004 (τρίγλωσση έκδοση), «Τα Υφαντά της Νύχτας» 2006 (μεταφράστηκε ολόκληρο στα πολωνικά και κυκλοφορεί στην Πολωνία από τις εκδόσεις «Heliodor»).

Το 2012 κυκλοφόρησε ένα «Ανθολόγια», με μονόστιχα, δίστιχα και τρίστιχα αποστάγματα μέρους της μέχρι τότε ποίησής του με πρόλογο, ανθολόγηση και επιμέλεια της Ελένης Γκαϊτατζή. Ακόμη εξέδωσε την ποιητική ανθολογία με τίτλο «Ζωγραφία Λαλούσα» 1997, καθώς και το θεατρικό «Ο Άνθρωπος που ερχόταν από το νερό» 1997 (Δικαστικό δράμα, Α΄ παράσταση 30 – 5 – 1998, στη Φρεαττύδα Πειραιά) το οποίο τυπώθηκε και στην Αγγλική γλώσσα με τίτλο “The Man who came from the waters” 1998. Το 2001 κυκλοφόρησε ο τόμος δοκιμίων του με τίτλο «Εκ των προτέρων» και το 2007 ο τόμος με τίτλο «Εκ του συστάδην».

Το 2008 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ομήρου Οδύσσεια, Νέκυια, λ ραψωδία». Έχει μεταφράσει πολλούς αρχαίους Έλληνες ποιητές. Συνεργάζεται με λογοτεχνικά περιοδικά όπου δημοσιεύει ποιήματα και δοκίμια. Είναι επίτιμο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας «Δικηγορική Επικαιρότητα» και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ε. Αγρινίου.

Εκτός από τις ομιλίες του για πρόσωπα της πνευματικής μας ζωής (κυρίως ποίησης) επιμελήθηκε ο ίδιος αφιερώματα περιοδικών σε ποιητές (Γ.Ν. Πεντζίκης («Ίβυκος»), Τάκης Αντωνίου («Ίβυκος»), Γιώργος Σεφέρης («Ίβυκος») και σε συγγραφείς (Δ. Γιάκος («Παρουσία»)). Περιοδικά και εφημερίδες έκαμαν αφιερώματα στο έργο του και πολλοί κριτικοί δημοσίευσαν μελέτες, κριτικές και δοκίμια γι’ αυτό. Ειδικό αφιέρωμα στο έργο του επιμελήθηκε ο Φώτης Δημητρακόπουλος στο περιοδικό «Ακτή» της Κύπρου (τεύχος 40, Φθινόπωρο 1999), ο Γιάννης Καραμητσόπουλος στον «Ίβυκο» (Μάρτης 2005) και ο Μόσχος Κεφάλας στο 31ο τεύχος του περιοδικού «3η Χιλιετία». Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Πολωνικά, Σερβικά, Αλβανικά και περιλαμβάνονται σε ανθολογίες.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος