Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για τον πρώτο γύρο του Παναιτωλικού και για την δύσκολη συνέχεια του πρωταθλήματος

Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος της Super League ολοκληρώθηκε και η βαθμολογική θέση που κατέχει ο Παναιτωλικός δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει εφησυχασμό για τη συνέχεια. Σίγουρα θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια στη διάρκεια του δεύτερου γύρου ώστε η ομάδα να βρεθεί πιο ψηλά στην κατάταξη και να αποφύγει ενδεχόμενες περιπέτειες σε μία δύσκολη όσο και απρόβλεπτη σεζόν. Οπωσδήποτε, βασικοί παράγοντες για μία καλή πορεία στη συνέχεια, είναι η ενίσχυση σε μία δύο θέσεις όπου υπάρχει έλλειμα, το καλό κλίμα και η στήριξη από τον κόσμο.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η τωρινή βαθμολογική θέση της ομάδας είναι πλασματική, με βάση τις δυνατότητες και τη δυναμική της. Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι δυσχερής. Συνεπώς θα πρέπει να βγει αντίδραση στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος και να παρουσιάσει ένα διαφορετικό, πιο πειστικό πρόσωπο, σε όλα τα επίπεδα, ώστε να πάρει τα αποτελέσματα που χρειάζεται και να αποφύγει τις κακοτοπιές. Θα πρέπει όλο το οικοδόμημα της ομάδας να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο που δεν θα αφήσει περιθώρια ακύρωσης ή άμβλυνσης της προσπάθειας που πρέπει να γίνει.

Σε ότι αφορά το αγωνιστικό μέρος και την ενίσχυση του έμψυχου υλικού, χρειάζεται μία αναπροσαρμογή με βάση τα δεδομένα. Ανάλογα με τον τρόπο που οι αντίπαλοι προσπαθούν να πάρουν πράγματα από το παιχνίδι, θα πρέπει να προσαρμόζεται και ο Παναιτωλικός. Υπάρχουν παίκτες στο ρόστερ των οποίων οι δυνατότητες επιτρέπουν στην ομάδα να αλλάζει πρόσωπο ανάλογα με τις συνθήκες ενός αγώνα ή με τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου. Αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν στο μέγιστο βαθμό οι άνθρωποι του Παναιτωλικού.

Σε ότι αφορά το έμψυχο υλικό, μεσοεπιθετικά η ομάδα διαθέτει πολλές και ποιοτικές λύσεις. Ίσως λείπει ένα φορ περιοχής που να έχει συχνή «σύνδεση» με τα δίχτυα, όμως το ερώτημα είναι πόσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό τη δεδομένη στιγμή και πόσες ομάδες το έχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το πρόβλημα κυρίως εστιάζεται στο μεσοαμυντικό κομμάτι και κυρίως στη θέση του αμυντικού χαφ. Μόνο ο Μπεχαράνο αποτελεί την διαθέσιμη λύση εκεί ή μάλλον την πιο πειστική. Ο Μπράβο πλην του τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί δεν έχει πείσει ότι μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που υπάρχει στη θέση αυτή και οι λύσεις ανάγκης με Τσοκάνη και Μαρινάκη δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζονται ως λύσεις ανάγκης, μια και η χρησιμότητα των συγκεκριμένων παικτών είναι απαραίτητη σε άλλες θέσεις που είναι και οι βασικές γι’ αυτούς. Ο Μάρκος Πάουλο είναι περισσότερο δημιουργικός ποδοσφαιριστής κάτι που δεν λείπει από την ομάδα αυτή τη στιγμή. Συνεπώς μία προσθήκη εγνωσμένης αξίας, με αμυντικά χαρακτηριστικά, θα ήταν ευπρόσδεκτη και πολύ χρήσιμη στη θέση αυτή.

Η άλλη θέση στην οποία θα μπορούσε να γίνει μία προσθήκη είναι αυτή στο κέντρο της άμυνας. Η προσθήκη του Μόρα το καλοκαίρι με την εμπειρία που διαθέτει, δεν βγήκε στο βαθμό που θα περίμεναν όλοι αγωνιστικά. Ο Μιχάϊ κατά κύριο λόγο και ο Χαντάκιας στη συνέχεια, έπεισαν πως παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχει η θέση αυτή και μάλιστα να αποτελέσουν ένα πολύ καλό δίδυμο. Ο Ροντρίγκες παρά τις αρετές που διαθέτει, έχει δείξει πως είναι ασταθής και δεν εμπνέει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη. Άρα κάτι θα πρέπει να γίνει και εδώ. Πάντα μιλάμε για λύσεις παικτών που θα μπορούσαν να προσφέρουν από την πρώτη στιγμή και να δώσουν κάτι παραπάνω από τους ήδη υπάρχοντες στο ρόστερ.

Τέλος σε ότι αφορά το κλίμα στην ομάδα και την στήριξη του κόσμου, είναι απαραίτητα όσο και σημαντικά στοιχεία και τα δύο. Η αυτοπεποίθηση είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορούν οι παίκτες να βγάλουν στον αγωνιστικό χώρο όλα όσα μπορούν. Έτσι θα πρέπει να καλλιεργείται με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία ώστε να μη λείπει ποτέ. Από την άλλη ομάδες σαν τον Παναιτωλικό που έχουν κόσμο, χρειάζονται και την πρόσθετη βοήθεια που μπορεί να τους δοθεί από αυτόν. Ειδικά τώρα που οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα είναι πιο πολλές. Άλλωστε, στα δύσκολα φαίνεται η αγάπη προς την ομάδα και σε αυτές τις συγκυρίες μετράει πιο πολύ. Μεγαλύτερη προσέλευση στο γήπεδο λοιπόν και εκδηλώσεις τέτοιες που να προσδίδουν την πρόσθετη δυναμική. Αυτά χρειάζεται ο Παναιτωλικός.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος