Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για την ήττα στη Ριζούπολη και για τη μάχη της πέμπτης θέσης

Η ήττα από τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, πήγε πίσω τον Παναιτωλικό στη μάχη για την πέμπτη θέση. Τίποτα δεν πήγε όπως το περίμεναν οι φίλοι του σε αυτό το ματς, με αποτέλεσμα να έρθει το αρνητικό αποτέλεσμα. Το ότι έβγαλε αντίδραση μετά το 2-0 είναι το θετικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσει από την αναμέτρηση στο «Γεώργιος Καμάρας». Από εδώ και πέρα η ομάδα του Αγρινίου μένει να αποδείξει στα εναπομείναντα παιχνίδια, το αν αξίζει και μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

Η φράση κλισέ που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μετά το ματς «ο Απόλλωνας έβαλε “φρένο” στον Παναιτωλικό», ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα μόλις κατά το ένα πέμπτο. Η αλήθεια είναι πως διάφοροι παράγοντες έβαλαν “φρένο” στην ομάδα του Αγρινίου και έχουν να κάνουν πρωτίστως με τα δικά του λάθη και την απόδοσή του και κατά δεύτερο λόγο με τον αντίπαλο και την δική του παρουσία στο παιχνίδι. Δεν εμφανίστηκε όπως περίμεναν όλοι ο Παναιτωλικός στην Ριζούπολη και δεν έπιασε ούτε το πενήντα της εκατό των δυνατοτήτων του.

Έκανε δώρο το πρώτο γκολ στον αντίπαλό του και μάλιστα στο χειρότερο χρονικά σημείο που αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Ενώ είχε την κατοχή σε μεγάλο μέρος του αγώνα, δεν ήταν αποτελεσματικός στον βαθμό που απαιτούνταν και δεν δημιούργησε ποσοτικά τις φάσεις που θα έπρεπε για να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Η ψυχολογία δεν ήταν σε υψηλό επίπεδο (ανεξήγητα) και αυτό συνέβαλε καθοριστικά και στον μεγάλο αριθμό λαθών (κάποια από αυτά καθοριστικά) αλλά και στην αδυναμία των παικτών να βρεθούν στο επιθυμητό αγωνιστικό επίπεδο με συνέπεια την έλλειψη συνοχής και αποτελεσματικότητας. Έλειπε και το απαιτούμενο πάθος από πολλούς, με τις εξαιρέσεις της βέβαια αυτή η παρατήρηση.

Από την άλλη και η διαιτησία έπαιξε τον δικό της ρόλο στο ματς και είχε τις καθοριστικές της στιγμές στην διαμόρφωση του αποτελέσματος. Πολλά σφυρίγματα που εκνεύρισαν, δεν αποβλήθηκε ο Στόουκς για την κεφαλιά που έδωσε σε αντίπαλο, επίσης τα τρία μόνο λεπτά των καθυστερήσεων που υποδείχτηκαν δεν χρειάζεται να αναλυθεί γιατί ήταν λίγα. Εκνευριστικές οι καθυστερήσεις σκοπιμότητας των Απολλωνιστών, εικόνα που μόνο στα ελληνικά γήπεδα συναντά κανείς. Οι παίκτες του Απόλλωνα έδειξαν πάθος και έπαιξαν με δύναμη, όμως στάθηκαν και υπέρμετρα τυχεροί. Δώρο το πρώτο γκολ που τους έδωσε το προβάδισμα. Το δεύτερο εντυπωσιακό αλλά τυχερό και προήλθε επίσης από λάθος. Τέτοιο γκολ είναι απίθανο να ξαναπετύχει στην καριέρα του ο Αλμπάνης.

Στα θετικά του Παναιτωλικού στην αναμέτρηση, η αντίδραση που έβγαλε μετά το 2-0 και η προσπάθεια να επανέλθει. Επίσης η εξαιρετική αγωνιστική παρουσία του Μαρινάκη σε όλη την διάρκεια, ο οποίος ήταν μακράν ο καλύτερος των «καναρινιών». Πολλοί ήταν αυτοί που δεν βρέθηκαν στη μέρα τους σε αυτό το ματς και πρέπει να προσπαθήσουν πολύ στη συνέχεια. Το οφείλουν σε αυτούς τους φιλάθλους που μετέτρεψαν το γήπεδο του Απόλλωνα σε έδρα του Παναιτωλικού με την παρουσία και τις εκδηλώσεις τους. Το οφείλουν σε όλο τον κόσμο του Παναιτωλικού που αξίζει να πάρει τη χαρά μιας διάκρισης. Το οφείλουν στους εαυτούς τους.

Στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος χρειάζεται να αποδείξει η ομάδα ότι αξίζει την διάκριση, επικρατώντας των άμεσων αντιπάλων της κυρίως, στην διεκδίκηση της πέμπτης θέσης. Έχει Αστέρα Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα εντός και την Ξάνθη εκτός έδρας. Κυρίως σε αυτά τα ματς θα κριθεί αν θα μείνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης της πεντάδας. Απαραίτητα επίσης τα θετικά αποτελέσματα με Λαμία εντός και Λάρισα εκτός έδρας. Αν δεν μπορεί να πάρει αποτελέσματα από τις ομάδες που στοχεύουν επίσης στην πέμπτη θέση, ε δεν θα την αξίζει κιόλας. Μένει λοιπόν να αποδειχτεί το αν μπορεί και αξίζει το κάτι παραπάνω.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος