Ενθουσιασμένοι από την επίσκεψή τους στην Αρχαία Ολυμπία οι Κινέζοι

Η ενδυνάμωση συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, η ανταλλαγή επιχειρηματικών επισκέψεων και η γνωριμία με την τοπική παραγωγή αποτέλεσαν το αντικείμενο της επίσκεψης αποστολής της Περιφέρειας Jiangxi της Κίνας, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον οποίο και προσκάλεσαν επίσημα σε δύο διεθνείς εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην Περιφέρειά τους. Η μία αφορά εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και η δεύτερη, εμπόριο και επενδύσεις.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, οι εκπρόσωποι της Κινεζικής Περιφέρειας Jiangxi εστίασαν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας. Δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την επίσκεψή τους στην Αρχαία Ολυμπία και εντυπωσιασμένοι από τη φυσική ομορφιά της περιοχής, τονίζοντας ότι και ο τουρισμός έχει σημαντικές προοπτικές μεταξύ των δύο Περιφερειών.

Ο κ. Κατσιφάρας ευχαρίστησε για την επίσκεψη κι επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμη τομείς που θα μπορούσε να ενδυναμωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών, φέρνοντας ως παράδειγμα την αγροτική οικονομία, τις μεταφορές, την έρευνα, την καινοτομία. «Μπορούμε να χτίσουμε συνεργασίες σε υγιείς και στέρεες βάσεις» τόνισε ο Περιφερειάρχης και παρουσίασε το παραγωγικό μοντέλο της Δυτικής Ελλάδας και τα σημαντικά βήματα που γίνονται στο χώρο της έξυπνης εξειδίκευσης, που – όπως είπε- έχει εξαιρετική απήχηση, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Από την πλευρά τους, τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας ανέφεραν ότι εκπροσωπούν μια Περιφέρεια με πληθυσμό 46 εκατομμυρίων, όπου το αντίστοιχο ΑΕΠ κυμαίνεται στα 30,8 δις δολάρια το χρόνο.

«Εμείς είμαστε μια μικρή χώρα με ιστορία, πολιτισμό και αξίες διαχρονικές» επεσήμανε ο κ. Κατσιφάρας.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και την επίσημη πρόσκληση στις διεθνείς εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια Γιανκξι της Κίνας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη, από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας και ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε Θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μπούνιας και από την πλευρά της αντιπροσωπείας της Περιφέρειας Jiangxi στελέχη της, μεταξύ των οποίων, οι Wu Xiaojun, Hu Zhiyang, Chen Deqin και Yang Guiping.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος