Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
«Ανακύκλωση»: Κάντο σωστά! - AgrinioVOICE.gr

«Ανακύκλωση»: Κάντο σωστά!

Τα τελευταία χρόνια η ανακύκλωση έστω και αργοπορημένα έχει επισκεφθεί όλους τους Δήμους της χώρας μας. Οι Περιφέρειες προσπαθούν με διάφορα μέσα να ενημερώσουν και οι πολίτες καταβάλλουν μια αυξανόμενη προσπάθεια να ενταχθούν στη νέα διαχείριση οικιακών στερεών αποβλήτων. Όμως, παρ’ όλη την καλή θέληση των κατοίκων, οι αντιπρόσωποι των τμημάτων καθαριότητας και ανακύκλωσης παραπονιούνται για το περιεχόμενο που συναντάται στους κάδους ανακύκλωσης, δυσκολεύοντας έτσι και το έργο τους και τη δουλειά των ίδιων των εργαζομένων.

Οι κάδοι ανακύκλωσης έχουν τοποθετηθεί σχεδόν σε όλες τις γειτονιές μας δίπλα στους πράσινους κάδους λοιπών απορριμμάτων και έχουν χρώμα μπλε. Σχεδόν όλοι φέρουν την ένδειξη της ανακύκλωσης στην πρόσοψή τους έχοντας εικονογραφημένα τα αντικείμενα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν εντός των κάδων για την περαιτέρω βοήθεια των πολιτών. Πιο συγκεκριμένα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης τοποθετούμε:

  • Υλικά χάρτινης προέλευσης όπως: χαρτόκουτα και χάρτινες συσκευασίες ηλεκτρικών ειδών, απορρυπαντικών, τροφίμων, ενδυμασίας, υποδημάτων κ.λπ., βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, χάρτινο υλικό γραφείου κ.λπ.
  • Πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, απορρυπαντικά, αποσμητικά, νερά, καφέδες, γάλατα, κεσεδάκια από γιαούρτι κ.λπ. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται όλα τα νάιλον περιτυλίγματα από φρούτα και τρόφιμα, οι πλαστικές σακούλες περιτυλίγματος απορρυπαντικών, ζυμαρικών, δημητριακών και άλλων προϊόντων.
  • Γυάλινες συσκευασίες από: αρώματα, φάρμακα, αποσμητικά, αναψυκτικά, ποτά, γάλατα, χυμούς, μαρμελάδες, διάφορες κρέμες, τρόφιμα, αντηλιακά κ.λπ.
  • Συσκευασίες τετραπάκ: κουτιά χυμών, γάλατος, σάλτσα ντομάτας κ.λπ.
  • Συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο όπως: αλουμινόχαρτο, κουτάκια από μπύρες και αναψυκτικά, κονσέρβες, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, αλουμινένια κουτάκια όπου περιέχουν διάφορα τρόφιμα όπως καφές κ.λπ.

Με την συνεχόμενη ενημέρωση των μέσων οι πολίτες διαθέτουν μια βασική γνώση των προαναφερθέντων κανονισμών ανακύκλωσης. Ποιες είναι οι λεπτομέρειες όμως που δυσκολεύουν την διαλογή και την επεξεργασίας τους;

Πριν αναφερθούμε στα λάθη που παρατηρούνται στα πλαίσια της ανακύκλωσης πρέπει να τονιστεί το βασικότερο. Όταν μια συσκευασία πρόκειται να τοποθετηθεί στον μπλε κάδο πρέπει να φέρει το σήμα της ανακύκλωσης. Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν διαθέτει όλες τις προδιαγραφές για την επεξεργασία και την επαναχρησιμοποίησή του. Εφόσον η συσκευασία έχει τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις να ενταθεί στον κόσμο της ανακύκλωσης πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι:

  • Οι συσκευασίες που περιέχουν υλικά όπως γιαουρτάκια, αναψυκτικά, τρόφιμα, σάλτσες, χυμούς κ.λπ. πρέπει να ξεπλένονται ελαφρώς πριν τη ρίψη τους για να απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα. Κουτιά από πίτσες, χρησιμοποιημένα χαρτιά, χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, pampers και συσκευασίες που δεν μπορούν να καθαριστούν ή έχουν περιεχόμενο όπως μισογεμάτοι καφέδες, χυμοί κ.λπ. δεν γίνεται δυνατή η ανακύκλωσή τους. Επίσης τα υπολείμματά τους μπορεί να καταστήσουν ακατάλληλες και άλλες συσκευασίες σε περίπτωση που γίνει η εναπόθεση τους σε ένα κάδο ανακύκλωσης.
  • Τα ανακυκλώσιμα υλικά πρέπει να αποθέτονται μεμονωμένα και όχι μέσα σε σακούλες. Ακόμα και αν η σακούλα ανακυκλώνεται.
  • Οι γυάλινες συσκευασίες δεν πρέπει να είναι σε αιχμηρή κατάσταση, διότι η διαλογή γίνεται με τα χέρια και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων για τους εργαζόμενους. Επίσης εάν διαθέτουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια και ετικέτα θα πρέπει να ρίπτονται ξεχωριστά για τον καλύτερο διαχωρισμό υλικών.
  • Τα πλαστικά μπουκάλια, οι τετραπάκ συσκευασίες και τα χαρτόκουτα πρέπει να συμπιέζονται κάνοντας έτσι εξοικονόμηση χώρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και των εργαζομένων.
  • Το υλικό γραφείου όπως σελίδες Α4, χαρτιά, εφημερίδες, φάκελοι κ.λπ. δεν πρέπει να σχίζονται σε μικρά κομμάτια διότι καθίσταται αδύνατη η επεξεργασία του.
  • Στους μπλε κάδους δεν τοποθετούμε: αφρολέξ, κουτιά ή μπουκάλια από λάδια αυτοκινήτων και φυτοφαρμάκων, παλιά έπιπλα, στρώματα ή είδη ενδυμασίας, κλαδιά από δέντρα, χόρτα ή διάφορα οικοδομικά υλικά, τζάμια, καθρέπτες και λαμπτήρες.
  • Δεν μπερδεύουμε υλικά που ανήκουν σε άλλο σύστημα ανακύκλωσης διότι δεν είναι δυνατή η μεταφορά και η ανακύκλωσή τους. (π.χ. μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά είδη κ.λπ.)

Η ανακύκλωση δεν αποτελεί μέρος μιας χωματερής, αντίθετα υποδέχεται τα άχρηστα καθαρά σκουπίδια μετατρέποντάς τα σε χρήσιμα αντικείμενα και απαραίτητα για την καθημερινότητα του ανθρώπου. Για αυτό το λόγο αναμένει την καθαριότητα που και εκείνη προσφέρει προς τον άνθρωπο με την ύπαρξη της.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος