Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και η Θεατρική Ομάδα Πανεπιστημιακών Σχολών Αγρινίου-Πατρών συνεργάζονται για 11η συνεχή χρονιά και παρουσιάζουν την παράσταση «Άμλετ ο Β΄» του Σαμ Μπόμπρικ την Πέμπτη 4, Παρασκευή 5, Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Μαΐου 2017 στις 9.30 το βράδυ στην Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου. Είσοδος Ελεύθερη.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Στράτος Γεωργούλας
Σκηνοθεσία: Κάτια Ζαρκάδα
Σκηνικά: Νίκος Βελτσίστας
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδάκης
Ήχος: Νίκος Καλαμπαλίκης
Μακιγιάζ: Δήμητρα Kουτρούμπα

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ηθοποιοί:
Φρουροί: Άννα Σταγάκη / Ανδρομάχη Μπουλιμπάση
Οράτιος: Ιωάννα Τζουβελεκάκη
Νένα: Καλυψώ Κουκουβίνη
Φάντασμα: Σταύρος Διακάκης
Μπερνάντο: Χριστίνα Φιλιππίδου
Κλαύδιος: Σίμος Πετρόπουλος
Γερτρούδη:  Ειρήνη Κυριακάκη / Δήμητρα Πριοβόλου
Πολώνιος: Γιώργος Σκοτίδας
Άμλετ: Γιώργος Καραβούλιας
Λαέρτης: Δημήτρης Σακελλαρίου
Οφηλία: Χριστίνα Κουρκλόγλου
Ρόζενκραντζ: Γιάννης Λαγκουβάρδος
Γκίλντεστερν: Παύλος Τούμπας
Θεατρίνοι: Καλλιόπη Βογιατζή/ Έλενα Βιγκάτο / Χριστίνα  Μυλωνοπούλου
Νεκροθάφτης: Μαίρη Κομπιλήρη

Μουσικοί: Χριστίνα Κακαμπούκη, Χριστόφορος Αυγέρης, Γιάννης Κεντρωτής, Μανταλένα Κρικελλή, Ειρήνη Τζέτζη, Καλλιόπη Βογιατζή, Έλενα Βιγκάτο, Μαρία Αβραμίδη

Σημείωμα Σκηνοθέτη:

παρωδία η [paroδía]:  (φιλολ.) απομίμηση ή παραποίηση, με σκωπτική ή κωμική διάθεση, της μορφής ή του περιεχομένου ενός λογοτεχνικού έργου. Με κωμική διάθεση. λοιπόν, προσεγγίσαμε ένα κείμενο γεμάτο αγάπες, μίση, δολιοφθορά, ποίηση, τρέλα, πολιτική, φιλία, θρησκεία αλλά και προδοσία και μερικές ακόμα περιστασιακές μαχαιριές στο νόημα της ζωής…  Άμλετ ο Β΄, μια τρελή κωμωδία βασισμένη στην αυθεντική ιστορία του Άμλετ, με πολύ πιο χαρούμενες στιγμές. Οι γνωστοί μας Σαιξπηρικοί ήρωες  όπως δεν τους έχετε ξαναδεί. Ο Άμλετ με ευτυχισμένο τέλος….

Κάτια Ζαρκάδα

Λίγα λόγια για το έργο:

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας… O Βασιλιάς είναι νεκρός. Την εξουσία αναλαμβάνει ο αδερφός του, Κλαύδιος. Ανεβαίνει στο θρόνο και παντρεύεται τη χήρα του αδερφού του, Γερτρούδη.

Ένα βράδυ, στους νυχτοφύλακες του Κάστρου Έλσινορ εμφανίζεται ένα φάντασμα, αποκαλύπτει την ενοχή του  Κλαύδιου και ζητά εκδίκηση. Ο νεαρός πρίγκιπας Άμλετ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Να ζει κανείς ή να μη ζει;… Τα πράγματα και πάλι, δεν ήταν όπως φαίνονταν. Ανάμεσα στον έρωτα και το θάνατο, τα νήματα κινούσε η σύμπτωση. Ήταν δράμα ή κωμωδία; Το μυστήριο λύθηκε σε μια καλοσχεδιασμένη θεατρική παράσταση όπου ο ποντικός πιάστηκε στη φάκα.

Για την επιλογή του έργου:

Η θεατρική μας ομάδα σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, το οποίο αποτελεί , μαζί φυσικά με το κοινό του Αγρινίου, μεγάλο στήριγμα και πολύτιμη βοήθεια για την ομάδα τα τελευταία έντεκα χρόνια, παρουσιάζει το έργο του Σαμ Μπόμπρικ «Άμλετ ο Β»΄. Πρόκειται για μια διασκευή, μια παρωδία ουσιαστικά του κλασικού έργου του Σαίξπηρ, με χιούμορ ευρωπαϊκό και μια διάθεση πιο ανάλαφρη. Πρόκειται σίγουρα για μια παράσταση, που έχει σαν βάση ένα έργο «σταθμό» του Σαίξπηρ. Άλλωστε αν κι έχουν περάσει τετρακόσια χρόνια από το θάνατό του, η ανθρωπότητα εξακολουθεί να τον λατρεύει και να ανατρέχει στις ιστορίες του. Ο Σαίξπηρ, πέρα από συγγραφέας, ποιητής, ηθοποιός, είναι το πνεύμα που ακόμα και σήμερα διατρέχει την παγκόσμια κοινότητα της τέχνης, παραμένει επίκαιρος κι έχει χαρίσει στην ανθρωπότητα την αφορμή για χιλιάδες ακαδημαϊκές μελέτες καθώς επίσης κι έχει αποτελέσει αφετηρία για να δημιουργηθούν μερικά από τα πιο μεγάλα έργα σύγχρονης τέχνης. Κατόρθωσε μέσα από το έργο του να περάσει την ουσία των πραγμάτων από ένα φίλτρο πότε τραγικό και πότε κωμικό, θέλοντας να δηλώσει πως στην ανθρώπινη φύση, σώμα, σκέψη και ψυχή αλληλοσυνδέονται και συνυπάρχουν αρμονικά και πως συχνά ο φυσικός κόσμος μπορεί να συνυπάρξει σε αρμονία με έναν άλλο, ονειρικό.

 Μαρία Σχίζα- Θεατρική Ομάδα Φοιτητών

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος