Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αλκοόλ: πόσο μας επιτρέπεται;

Κοινοποίηση

Το αλκοόλ αποτελεί μέρος της διατροφής μας και συνήθως συνδυάζεται με τη διασκέδαση είτε είναι γιορτές, είτε εξόδους για βόλτα ή φαγητό είτε χαρούμενες αναγγελίες… και πάντα ηχεί με την έκφραση «εις υγείαν»! Επομένως, όταν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να προάγει και την υγεία μας.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία η ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ που συστήνεται είναι η εξής: Για τους άνδρες: μέχρι 1-2 ποτά την ημέρα και για τις γυναίκες μέχρι 1 ποτό την ημέρα. Όταν λέμε 1 ποτό ισοδυναμεί με 1 ποτηράκι κρασί (120 ml) ή 1 ποτήρι μπύρα (360 ml) ή 1 ποτηράκι οινοπνευματώδες ποτού (45 ml, ουίσκι, βότκα, τζιν).

Όταν η κατανάλωση αλκοόλ είναι σύμφωνα με τις συστάσεις έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία, δηλαδή σύμφωνα με έρευνες έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, το κόκκινο κρασί έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ασπίδα έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει. Ενώ, αντίθετα η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, αρρυθμία, εγκεφαλικό, προβλήματα στο ήπαρ (λιπώδες ήπαρ, ηπατική ίνωση, αλκοολική ηπατίτιδα, κίρρωση ήπατος) και στο πάγκρεας (παγκρετίτιδα). Επίσης, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων όπως του στόματος, οισοφάγου, λάρυγγος, ήπατος και μαστού. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εξασθενήσει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά, τη διάθεση, την ικανότητα σκέψης και κίνησης του ανθρώπου.

Το συστατικό του αλκοόλ που κυρίως αποδίδει ενέργεια/ θερμίδες είναι η αιθανόλη, όπου 1 γραμμάριο αιθανόλης (αλκοόλ) μας παρέχει 7 θερμίδες. Κάποια ποτά όπως το κρασί και η μπύρα περιέχουν και λίγα γραμμάρια υδατανθράκων, όπου το 1 γραμμάριο υδατανθράκων αποδίδει 4 θερμίδες. Επομένως, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη θερμίδων οπότε συνακολούθως και σε αύξηση βάρους. Οπότε, κάποιος που προσέχει τη διατροφή του πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ με μέτρο. Συγκεκριμένα καλό θα είναι να επιλέγονται ποτά όπως κόκκινο ή λευκό κρασί, μπύρα ή σκέτο ποτό χωρίς προσθήκη αναψυκτικού ή χυμού (για την αποφυγή πρόσληψης επιπλέον θερμίδων). Τα γλυκά ποτά ή τα κοκτέιλς προσφέρουν αρκετές θερμίδες οπότε είναι καλό να τα επιλέγουμε λιγότερες φορές και σε ημέρες που δεν έχουμε καταναλώσει πολλές θερμίδες από το φαγητό μας ή που έχουμε αρκετή φυσική δραστηριότητα, ώστε να ισορροπήσουμε θερμιδικά (η πρόσληψη θερμίδων ίση με τη δαπάνη θερμίδων).

Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις θερμίδες κάποιων ποτών:

  • 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί (120 ml)= 75 θερμίδες
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί (120 ml)= 70 θερμίδες
  • 1 μπύρα (330 ml)= 150 θερμίδες
  • 1 ουίσκι (50 ml)= 110 θερμίδες
  • 1 βότκα (50 ml)= 175 θερμίδες
  • 1 τζιν (50 ml)=75 θερμίδες
  • 1 τεκίλα (50 ml)= 140 θερμίδες
  • 1 ποτηράκι ούζο (50 ml)= 150 θερμίδες
  • 1 ποτηράκι τσίπουρο (50 ml)= 180 θερμίδες
  • 1 daiquiri φράουλα= 230 θερμίδες
  • 1 mojito= 225 θερμίδες
  • 1 pina colada= 260 θερμίδες
  • 1 μαργαρίτα= 145 θερμίδες

Να επισημάνουμε ότι καλό είναι το ποτό να συνοδεύεται με κάποιο φαγητό ή να επακολουθεί μετά τη λήψη φαγητού ώστε η απορρόφησή του να γίνεται με πιο αργό ρυθμό και έτσι να αποφευχθεί η γρήγορη μέθη. Προσοχή όμως πρέπει να δίνετε και στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε με το αλκοόλ ώστε να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, επομένως και την αύξηση βάρους. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ μας αφυδατώνει οπότε μαζί με το ποτό σας πρέπει να πίνετε και νερό, αλλά πίνοντας και νερό παράλληλα με το ποτό σας αποφεύγετε τη μέθη.

Εν κατακλείδι λέμε ναι στο αλκοόλ αλλά με μέτρο (μέχρι 1 ποτηράκι για τις γυναίκες και μέχρι 1-2 ποτηράκια για τους άνδρες την ημέρα) και με την ιατρική έγκριση.

kammenos6

Ελένη Νικολάου
Ελένη Νικολάου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2005 και κατέχει το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή (Κατεύθυνση: Διατροφή και Άσκηση) του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, από το 2008. Από το 2005 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και από το 2008 ιδιωτεύει σε διαιτολογικό γραφείο στο Αγρίνιο. Έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε έρευνες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και ιστοσελίδες της πόλης της. E-mail: [email protected] - Διεύθυνση: Βότση 15, Αγρίνιο.
spot_img

Διαβάστε επίσης: