Πάνω από 90.000 ευρώ το όφελος των δραστών – 10 συλλήψεις – Εξιχνιάστηκαν πολλές υποθέσεις – Πανελλαδική η δράση των δύο εγκληματικών ομάδων

Δύο σπείρες που διέπρατταν συστηματικά κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών τους τελευταίους έξι μήνες εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου.

Οι δράστες, έχοντας ως έδρα περιοχή της Αττικής, πραγματοποιούσαν συχνά ταξίδια σε πόλεις – στόχους, όπου διέμεναν για μικρό χρονικό διάστημα, έχοντας ως σκοπό να εντοπίσουν ηλικιωμένους και στη συνέχεια, είτε να τους εξαπατήσουν, είτε να τους κλέψουν.

Η δράση των εγκληματικών ομάδων ήταν πανελλαδική και, μέχρι στιγμής, εξιχνιάστηκαν πολλές υποθέσεις σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη και Ημαθία.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν, σε περιοχές της Αττικής, συνολικά 10 μέλη των εγκληματικών ομάδων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και άτομα που είχαν κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των εγκληματικών τους δράσεων. Το συνολικό παράνομο όφελος που αποκόμισαν οι δράστες από τις πράξεις τους ξεπερνά τις 90.000 ευρώ, από τα οποία τα 57.000 ευρώ περίπου ήταν μετρητά που είχαν αφαιρέσει από ηλικιωμένους και τα υπόλοιπα κοσμήματα.

Οι συλλήψεις

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, έπειτα από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου 2019 στα Άνω Λιόσια και στο Καματερό Αττικής, συνέλαβαν 10 μέλη των δύο εγκληματικών ομάδων και πιο συγκεκριμένα οκτώ άνδρες ηλικίας από 23 έως και 43 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 42 και 41 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων, αλλά και τεσσάρων ακόμη συνεργών τους τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων κλοπών, της κατ΄επάγγελμα διάπραξης απατών και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη εγκληματική ομάδα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, συνέλαβαν στα Άνω Λιόσια συνολικά τέσσερα μέλη της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και ένας 43χρονος που είναι ο ένας από τους δύο αρχηγούς της. Το δεύτερο αρχηγικό μέλος είναι ένας 29χρονος, ο οποίος αναζητείται για να συλληφθεί, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη δύο συνεργών του.

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη ομάδα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν στα Άνω Λιόσια και στο Καματερό έξι μέλη της, ενώ ταυτοποίησαν τα πλήρη στοιχεία του έβδομου συνεργού τους. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και τα δύο αρχηγικά της μέλη, ηλικίας 25 και 32 ετών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου, ενώ οι έρευνες των αστυνομικών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προκείμενου να διαπιστωθεί αν υπάρχει εμπλοκή τους και σε άλλες υποθέσεις κλοπών και απατών.

Κλοπές σε διαμερίσματα από τον Οκτώβριο

Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι τα μέλη της πρώτης εγκληματικής ομάδας, από τον Οκτώβριο του έτους 2018, διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε διαμερίσματα, με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Οι δράστες λειτουργώντας κυρίως σε ομάδες των πέντε ατόμων από τους οποίους ήταν πάντα οι δύο ή οι τρεις γυναίκες, αφού ενοικίαζαν αυτοκίνητο μετέβαιναν στην πόλη – στόχο και διέμεναν για ένα ή δύο βράδια σε κάποιο ξενοδοχείο.

Κατά την παραμονή τους οι δράστιδες, με το πρόσχημα πώλησης διαφόρων ειδών ένδυσης, εισέρχονταν με τη μέθοδο της απασχόλησης σε διαμερίσματα ηλικιωμένων και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα, ενώ οι άντρες συνεργοί τους τις ανέμεναν σε αυτοκίνητα έχοντας τον ρόλο του τσιλιαδόρου και του οδηγού του οχήματος διαφυγής.

Τα μέλη της δεύτερης εγκληματικής ομάδας διέπρατταν συστηματικά κλοπές ή απάτες σε βάρος ηλικιωμένων πολιτών, παρουσιαζόμενοι ως υπάλληλοι της ΔΕΗ και αναφέροντας το πρόσχημα του ελέγχου διαρροής ρεύματος. Με αυτή την πρόφαση έπειθαν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν πρόσβαση στις οικίες τους, όπου εισέρχονταν στο εσωτερικό τους και αφαιρούσαν χρήματα ή κοσμήματα.

Η δεύτερη ομάδα έχει κοινά στοιχεία με την πρώτη, διότι πάντα λειτουργούσε σε ομάδες των τεσσάρων – πέντε ατόμων με διακριτούς ρόλους, μετέβαιναν σε πόλεις – στόχους με ενοικιασμένα αυτοκίνητα, διέμεναν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα και επέλεγαν ως θύματα κυρίως ηλικιωμένους πολίτες.

Συνολικά 18 κλοπές έχουν εξιχνιαστεί

Τα μέλη της πρώτης εγκληματικής ομάδας είχαν διαπράξει έξι κλοπές από 1-10-2018 μέχρι και 8-3-2019, σε Πάτρα, Αγρίνιο, Κοζάνη και Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 52.500 ευρώ, από τα οποία τα 49.720 ευρώ ήταν μετρητά.

Τα μέλη της δεύτερης εγκληματικής ομάδας είχαν διαπράξει συνολικά δώδεκα κλοπές και απάτες από 9-1-2018 μέχρι και 24-2-2019, σε Αγρίνιο και Θεσσαλονίκη, αποκτώντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 38.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί, παρουσία δικαστικών λειτουργών, στις οικίες των συλληφθέντων, αλλά και σε σωματικές έρευνες, βρήκαν και κατάσχεσαν συνολικά έξι οχήματα, πληθώρα κινητών τηλεφώνων και καρτών sim καθώς και το χρηματικό ποσό των 950 ευρώ.

*Την υπόθεση παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς και ο Διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας Ταξίαρχος Δημήτριος Παπαευθυμίου.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος