Προφυλακιστέος κρίθηκε ο ένας συλληφθέντας που απολογήθηκε

Μόνον ένας από τους 20 συλληφθέντες απολογήθηκε την Τρίτη 31 Ιουλίου ενώπιον του Ανακριτή Αγρινίου, ο οποίος μάλιστα κρίθηκε προφυλακιστέος από τον Ανακριτή.

Οι υπόλοιποι 19 αναμένεται ν’ απολογηθούν σήμερα, Τετάρτη 1 Αυγούστου, αν και η υπόθεση είναι τόσο «βαριά» που δύσκολα θα γίνουν όλες οι 19 απολογίες μέσα σε μία μέρα.

Οι συλληφθέντες είχε προγραμματιστεί αρχικά ν’ απολογηθούν την Δευτέρα (30/7), αλλά ζήτησαν κι έλαβαν προθεσμία, για να προετοιμάσουν την απολογία τους για την πλούσια εγκληματική δράση που είχαν στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι και οι 20 συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση.

Αναλυτικότερα για την υπόθεση:

Αίσθηση προκαλεί στο Αγρίνιο η εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διακινούσε ναρκωτικά στην πόλη, αλλά και γενικότερα στον Νομό. Όπως πρώτο σας είχε ενημερώσει το agriniovoice.gr από το πρωί της Παρασκευής (27/7), η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην πόλη για την εξάρθρωση της οργάνωσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου, πολυμελής εγκληματική οργάνωση που κατείχε, μετέφερε, αποθήκευε και εμπορευόταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης και κάνναβης, στην Αιτωλοακαρνανία.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι απότοκος πολύμηνων ερευνών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, κατά τις οποίες οι αστυνομικοί αξιοποίησαν στοιχεία που συνέλεξαν με φυσικές, αλλά και με ειδικές ανακριτικές μεθόδους.

20 συλλήψεις – Αναζητούνται ακόμη 8 μέλη της οργάνωσης

Για την υπόθεση συνελήφθησαν την Παρασκευή (27.7.2018) το απόγευμα, σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που οργάνωσαν και υλοποίησαν οι αστυνομικοί στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αττική και στη Κεφαλλονιά, 20 συνολικά μέλη της οργάνωσης, ηλικίας από 17 έως 39 ετών, ενώ αναζητούνται 8 ακόμα συνεργοί τους, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Η εγκληματική οργάνωση απαρτιζόταν συνολικά από 28 μέλη, όλοι άνδρες (είκοσι επτά Έλληνες κι ένας αλλοδαπός), ενώ στις έρευνες για την εξάρθρωση της, συνέδραμαν και οι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής.

Κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις της Παρασκευής, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν τα τρία αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, ενώ το τέταρτο είχε συλληφθεί πριν 4 μήνες, κατά τη μεταφορά 160 γραμμαρίων κοκαΐνης από την Αθήνα στο Αγρίνιο και βρίσκεται προφυλακισμένος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.

Αναφορικά με τους τέσσερις αρχηγούς, πρόκειται για τέσσερις Έλληνες άνδρες, δυο από τους οποίους είναι αδέρφια, ηλικίας 29, 27, 27 και 23 ετών, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει την εγκληματική οργάνωση και συντόνιζαν αδιάλειπτα την διακίνηση των ναρκωτικών.

Η δομή της οργάνωσης

Η οργάνωση είχε δομημένη και διαρκή δράση, λειτουργώντας με συγκεκριμένη ιεραρχική δομή και σύνθεση, αναπτύσσοντας προκαθορισμένους διακριτούς ρόλους ανάμεσα στα μέλη της (όπως αρχηγός, προμηθευτής, μεταφορέας, αποθηκάριος και διακινητής), ενώ προμηθευόταν τα ναρκωτικά από την Αττική και την Αλβανία, διαθέτοντάς τα σε πολλούς χρήστες, ακόμα και ανηλίκους, στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως στην πόλη του Αγρινίου.

Διακινούσε ναρκωτικά σε τουλάχιστον 100 χρήστες της περιοχής, ενώ από τα αρχηγικά στελέχη, είχαν στρατολογηθεί και τρεις ανήλικοι (οι δυο έχουν συλληφθεί), οι οποίοι διακινούσαν ναρκωτικά σε συνομηλίκους τους, ενώ αρκετές αγοραπωλησίες πραγματοποιήθηκαν και μέσα σε σχολικές μονάδες.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά την μεταφορά και εμπορία των ναρκωτικών, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένη φρασεολογία, τηλεφωνικές συνδέσεις που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα, ενώ κατά τις συνομιλίες τους, εκμεταλλεύονταν κυρίως συγκεκριμένες εφαρμογές του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είχαν διακινήσει τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών

Από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε διακινήσει από τον Νοέμβριο του έτους 2017 έως και σήμερα, τουλάχιστον 1 κιλό κοκαΐνη και 50 κιλά κάνναβη, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος, το οποίο ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκαν από τους αστυνομικούς, 19 κατ΄ οίκον έρευνες σε οικίες μελών της οργάνωσης, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

• Ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 428 γραμμαρίων,
• Ένα λειτουργικό πυροβόλο όπλο (πιστόλι), το οποίο περιείχε τρία φυσίγγια στο γεμιστήρα του,
• Δυο αρχαία χάλκινα νομίσματα, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων,
• Ένα σπαθί τύπου ματσέτα,
• Ένα στιλέτο,
• Ένα γκλοπ,
• Μια σιδερογροθιά,
• Το χρηματικό ποσό των 4.860 ευρώ,
• Έξι ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
• Ιδιόχειρες σημειώσεις που αφορούσαν αγοραπωλησίες ναρκωτικών
• Τριάντα πέντε κινητά τηλέφωνα και πληθώρα καρτών ενεργοποίησης τους SIM.

Επίσης κατασχέθηκαν έξι οχήματα (πέντε αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα), τα οποία χρησιμοποιούσαν οι δράστες ως μέσα για την τέλεση των εγκληματικών τους πράξεων.

Οι δικογραφίες

Σε βάρος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης έχει σχηματιστεί, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία που περιλαμβάνει τα κατά περίπτωση, αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εμπορίας, μεταφοράς και κατοχής ναρκωτικών ουσιών, καθώς και της παράβασης των νόμων περί όπλων και αρχαιοτήτων.

Οι συλληφθέντες, πολλοί από τους οποίους έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές, οδηγούνται σήμερα (Σάββατο 28/7) στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται, διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος