Photo-Right: gazzetta.gr

Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για την ήττα από τον Ολυμπιακό και για τη συνέχεια του πρωταθλήματος

Η ήττα από τον Ολυμπιακό στο Αγρίνιο ήταν βαριά για τον Παναιτωλικό και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιη αναφορικά με την έκταση του σκορ, με βάση πάντα την συνολική απόδοση των δύο ομάδων. Παρότι σαν αποτέλεσμα από μόνο του, με δεδομένο το όνομα και τη δυναμική του αντιπάλου, δεν είναι από αυτά που φέρνουν άνω κάτω τον σχεδιασμό, αφήνει μια αίσθηση ψιλοαπογοήτευσης στο περιβάλλον της ομάδας του Αγρινίου.

Αυτό κυρίως έχει να κάνει με την προσδοκία που υπάρχει από την ομάδα να αρχίσει να εκμεταλλεύεται την έδρα της, στοιχείο που αποτελούσε το μεγαλύτερό της όπλο κατά το παρελθόν και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο αναφορικά με την βαθμολογική συγκομιδή και την επίτευξη των όποιων στόχων. Εδώ βέβαια μπορεί να επισημάνει εύστοχα κάποιος, μα καλά τον Ολυμπιακό περιμένει να κερδίσει για να ανέβει βαθμολογικά; Άλλα είναι τα κρίσιμα και καθοριστικά παιχνίδια, με ομάδες βατές κι εκεί φέτος δεν τα κατάφερε μέχρι τώρα με τον καλύτερο τρόπο. Σωστά, όμως κανένα παιχνίδι δεν μπορεί να θεωρηθεί εξ’ ορισμού χαμένο και ειδικά εντός έδρας, όπου με βάση τη λογική θα πρέπει να προέλθουν οι περισσότεροι βαθμοί.

Είναι και ο τρόπος με τον οποίο προήλθε αυτό το βαρύ σκορ που συμβάλει στην απογοήτευση, γιατί όπως τόνισε κι ο Μάκης Χάβος στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα, όποιος δεν είδε το ματς και ακούσει το τελικό σκορ θα συμπεράνει πως ο Ολυμπιακός πήρε μία πανεύκολη νίκη. Δεν ήταν έτσι τα πράγματα, «τα καναρίνια» έβαλαν δύσκολα στον πρωταθλητή. Αν δεν γίνονταν το λάθος του Μόρα και το 1-3 στο 66’, πολλά θα μπορούσαν να συμβούν καθώς η διαφορά του σκορ θα το επέτρεπε όπως βέβαια και η ψυχολογία των παικτών που μετά το τρίτο γκολ σαφώς και ήταν καθαρά με το μέρος των ερυθρόλευκων. Αυτά συμβαίνουν όμως και τίποτα δεν αλλάζει τώρα πια.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι πλέον αποτελεί παρελθόν και άπαντες πρέπει να προσηλωθούν στην δύσκολη συνέχεια. Ακολουθεί ένα πρόγραμμα εξαιρετικά βαρύ και με απαιτήσεις. Από τη μία τα ονόματα των προσεχών αντιπάλων από μόνα τους δίνουν έμφαση στον βαθμό δυσκολίας των επόμενων αγωνιστικών, από την άλλη η πρόκληση της συνέχειας στο κύπελλο με αντίπαλο την ΑΕΚ έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το όλο σκηνικό. Χρειάζονται και ψυχικά αποθέματα για να ανταπεξέλθει η ομάδα σε αυτό που ακολουθεί, αλλά και το να βρεθεί σε καλή κατάσταση κάθε όπλο που διαθέτει ο προπονητής «στην φαρέτρα» του και δεν είναι άλλο από το έμψυχο υλικό. Κανείς δεν περισσεύει από την τιτάνια προσπάθεια που πρέπει να γίνει και στην οποία θα πρέπει όλοι να δώσουν το εκατόν δέκα τις εκατό.

Ο Παναιτωλικός μέχρι τη λήξη της σεζόν καλείται να δώσει έναν αγώνα επιβίωσης στην κυριολεξία. Επιβίωσης στην μεγάλη κατηγορία και στο προσκήνιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Το φετινό πρωτάθλημα είναι πολύ δύσκολο και η αβέβαιη εξέλιξή του δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Όσο κι αν η ομάδα διαθέτει καλό υλικό, ειδικά μεσοεπιθετικά, το έργο της είναι δύσκολο. Όλες οι ομάδες είναι ικανές για το καλύτερο και αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί μάχη μέχρι τέλους. Η βαθμολογία όπως είναι διαμορφωμένη αυτή τη στιγμή δείχνει πως θα παλέψουν πολλοί για τη σωτηρία και με εξαίρεση ίσως την ομάδα του Πλατανιά που έχει μείνει πίσω, όλοι οι υπόλοιποι από την έβδομη θέση και κάτω βρίσκονται «στο ίδιο τσουβάλι» σχετικά με την προσπάθεια της παραμονής, που τίθεται εκ των πραγμάτων ως κύριος στόχος.

Το τι κινήσεις θα κάνουν στο μεταγραφικό κομμάτι τον Ιανουάριο και πόσο θα επηρεάσει τις ομάδες στην προσπάθειά τους, είναι κάτι που μένει να το δούμε. Αναφορικά με τις μεταγραφικές ανάγκες του Παναιτωλικού και τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει, η στήλη θα ασχοληθεί στο άμεσο μέλλον.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος