Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια της ΚΝΕ

Μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ του ΚΚΕ το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, στις 21:15, στο Παπαστράτειο, Γυμνάσιο στο Αγρίνιο.

«Θέλοντας να ζωντανέψουμε την ιστορία της πόλης μας αλλά και να αναδείξουμε τη δράση του καπνεργατικού κινήματος, διαμορφώθηκε αυτό το αφιέρωμα. Που επιμελήθηκε ομάδα μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, που με μεράκι δούλεψαν και συγκέντρωσαν τα απαραίτητα υλικά» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Το κεντρικό σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ είναι «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!… Σίγουρος δρόμος… Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ… Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ 8.000 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1926

Οι καπνεργάτες την περίοδο αυτή διεκδικούν αύξηση στα μεροκάματα καθώς δεν φτάνουν ούτε για το καθημερινό ψωμί. Κηρύσσουν απεργία στις 31 Ιουλίου 1926, με σύνθημα που φανερώνει την κατάστασή τους: «Δικαία απαίτησις, ή 100 δράμια ψωμί ή ένα χρόνο απεργία».

Οι καπνέμποροι μένουν αδιάλλακτοι και οι καπνεργάτες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Διοργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 8 Αυγούστου 1926 στο Πάρκο, συμμετέχουν 8.000 απεργοί.

Από την άλλη μεριά συγκεντρώνονται ισχυρές δυνάμεις χωροφυλακής και Ευζώνων από το Μεσολόγγι. Η συμπλοκή αναπόφευκτη και από τους πυροβολισμούς πέφτει νεκρός ο Θεμιστοκλής Καρανικόλας και η έγκυος καπνεργάτρια Βασιλική Γεωργαντζέλη, ενώ τραυματίζονται πάνω από 30 καπνεργάτες.

Η κηδεία τους μετατρέπεται σε επιβλητική διαδήλωση όλου σχεδόν του λαού του Αγρινίου και των γύρω περιοχών. Ο απεργιακός αγώνας τέλειωσε, ένα μήνα μετά, με νίκη των καπνεργατών, καθώς πέτυχαν αυξήσεις κατά 10-13%.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Τέτοιες και άλλες πλευρές της δράσης των καπνεργατών θα δει και θα ακούσει ζωντανά μπροστά του ο θεατής που θα παρακολουθήσει το μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα. Το οποίο θα γίνει σε νέα-δεύτερη σκηνή που θα στηθεί στο χώρο, για πρώτη φορά, ώστε να εξυπηρετηθεί αυτή η προσπάθεια.

Επίσης στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση με το ίδιο περιεχόμενο, όπου θα γίνονται ξεναγήσεις, ώστε να γνωρίσει ο καθένας περισσότερα από την άγνωστη ιστορία της πόλης μας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή της έως σήμερα.

Το πρόγραμμα στη συνέχεια θα περιλαμβάνει:

-Ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, στις 22:00.
-Συναυλία με τη Γλυκερία (αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο και λαϊκό γλέντι).
-Λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα του Βασίλη Παπαδογιώργου.

Στον χώρο θα λειτουργεί επίσης μαθητικό στέκι με έκθεση «Το πρότυπο αθλητή μέσα και έξω από το γήπεδο». Επίσης θα υπάρχει βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής και οργανωμένος παιδότοπος για τους μικρούς μας φίλους.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος