Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αφιέρωμα στην οδό Χαριλάου Τρικούπη: Πώς ήταν και πώς έγινε (pics)

Κοινοποίηση

palia-apopsi

Οδός Χαριλάου Τρικούπη στο Αγρίνιο. Πρόκειται για μία από τις πιο παλιές οδούς της πόλης και αναμφίβολα η πιο όμορφη τα τελευταία χρόνια. Μέχρι το 1933 λεγόταν οδός Μεσολογγίου, στη συνέχεια όμως πήρε το όνομά της από έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες πολιτικούς στην ιστορία της χώρας.

Η Χαριλάου Τρικούπη, για όσους δεν θυμούνται ή για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, ήταν κάποτε δρόμος που ξεκινούσε από την κεντρική πλατεία. Μόλις τα τελευταία χρόνια το ξεκίνημά της (όπως και αυτό της Παπαστράτου) μετατράπηκε σε πεζόδρομο, ο οποίος φτάνει μέχρι το συντριβάνι.

Το μεγάλο παράδοξο της Χαριλάου Τρικούπη είναι το παρατημένο πλέον κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ένα κτίριο που είναι από τα παλαιότερα και ομορφότερα σε όλη την πόλη. Είναι δε αξιοπερίεργο ότι όταν η Χαριλάου Τρικούπη ήταν δρόμος (βλ. φωτογραφία), το… ελκυστικό στοιχείο της οδού ήταν το κτίριο αυτό, ενώ τώρα που το σημείο αυτό έγινε πεζόδρομος, το κτίριο έχει εγκαταληφθεί!

xarilaou-trikoupi-dromos

Όπως και να ‘χει όμως, η Χαριλάου Τρικούπη είναι μία οδός που χαρακτηρίζεται από την απέραντη σκιά που της παρέχουν τα ψηλά και πυκνά δέντρα της. Θυμίζει δε μία γερμανική οδό στο Βερολίνο, την Unter den Linden!

unter-den-linden

Φωτογραφικά ιστορικά ντοκουμέντα για την Χαριλάου Τρικούπη:

Από την Χαριλάου Τρικούπη είχε παρελάσει ο Ιωάννης Μεταξάς το 1938, 2 χρόνια μετά το “Καθεστώς της 4ης Αυγούστου”! Το Αγρίνιο άλλωστε ήταν πόλη καταγωγής του από την πλευρά της μητέρας του, Ελένης Τριγώνη:

Το 1873 ιδρύθηκε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη:

ethniki-trapeza-ellados

Παλιά άποψη της Χαριλάου Τρικούπη (αριστερά και σε πρώτο πλάνο το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος):

palia-apopsi

Ακόμη 2 παλιές φωτογραφίες της Χαριλάου Τρικούπη:

Αποκαλυπτήρια προτομής Ανδρέα Παναγόπουλου στο συντριβάνι το 1956, μπροστά σε πλήθος κόσμου και νεότερη άποψη του συντριβανιού:

Το παραπάνω (παλιό) φωτογραφικό υλικό και κάποια ιστορικά στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο του Αριστείδη Μπαρχαμπά, “το Αγρίνιο κάποτε”.

Και μετά από όλα αυτά, ας ρίξουμε μία ματιά στην σημερινή μορφή της Χαριλάου Τρικούπη και του συντριβανιού:

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: