Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
5 second rule: Ισχύει; - AgrinioVOICE.gr

5 second rule: Ισχύει;

Έπεσε το φαγητό στο πάτωμα αλλά το πήρες πριν περάσουν 5 δευτερόλεπτα; Τότε είναι εντάξει και μπορείς να το φας άφοβα! Είναι ο γνωστός κανόνας των 5 δευτερολέπτων (five second rule). Είναι όμως έτσι; Προλαβαίνουν ή οχι τα μικρόβια να αναπτυχθούν; Τόσο τηλεοπτικές εκπομπές όσο και πανεπιστημιακοί επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα πέραν πάσης αμφιβολίας.

Νέα αμερικάνική επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η τροφή μπορεί να μολυνθεί σχεδόν αμέσως, άσχετα με το πόσο γρήγορα θα το σηκώσει κανείς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας Ντόναλντ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης και περιβαλλοντικής μικροβιολογίας “Applied and Environmental Microbiology” της αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, πραγματοποίησαν πειράματα με τροφές που άφησαν να πέσουν στο πάτωμα.
Χρησιμοποίησαν τέσσερα διαφορετικά φαγητά, καρπούζι, ψωμί, ψωμί με βούτυρο και ζελεδάκια γλυκά. Τέσσερις διαφορετικές επιφάνειες, ξύλο, ανοξείδωτη επιφάνεια, χαλί και κεραμικά πλακάκια.

Οι επιστήμονες άφησαν τις τροφές να μείνουν στο πάτωμα για διάφορα χρονικά διαστήματα, ένα δευτερόλεπτο, πέντε δευτερόλεπτα, 30 δευτερόλεπτα και πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, τις μελέτησαν για τυχόν μικρόβια που είχαν μεταφερθεί σε αυτές. Συνολικά έγιναν 2.560 μετρήσεις με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσο περισσότερο μένει μια τροφή στο πάτωμα τόσο περισσότερα βακτήρια, κατά κύριο λόγο, συγκεντρώνει. Συγκεκριμένα το καρπούζι συγκριτικά με τα άλλα φαγητά μαζεύει τα περισσότερα βακτήρια, 0,2-97%, ενώ τα λιγότερα τα μαζεύουν τα ζελεδάκια, 0,1- 62%.

Όσον αφορά τις διάφορες επιφάνειες του πατώματος, το χαλί έχει πολύ χαμηλό ποσοστό μεταφοράς μικροβίων, αν κάτι φαγώσιμο πέσει πάνω του, ενώ αντίθετα τα μικρόβια μεταφέρονται πιο γρήγορα, αν κάτι πέσει σε πάτωμα με κεραμικό πλακάκι. Στο ξύλο η ταχύτητα μετάδοσης μικροβίων εμφανίζει μεγάλη ποικιλία.

«Τα μικρόβια δεν έχουν πόδια. Μετακινούνται με την υγρασία και έτσι όσo πιο υγρό είναι ένα φαγητό, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων σε αυτό», τόνισε ο Αμερικανός μικροβιολόγος.

Ο κανόνας αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις το 56% των ανδρών και το 70% των γυναικών που πήραν μέρος στην έρευνα γνώριζαν και πολλές φορές ακολουθούσαν τον συγκεκριμένο κανόνα.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος