Warning: chmod(): Operation not permitted in /home/545817.cloudwaysapps.com/bqgtemsqzq/public_html/wp-admin/includes/class-wp-filesystem-direct.php on line 173
5ο Forum Ενέργειας: Προτάσεις για το ενεργειακό παζλ της Δυτικής Ελλάδας - AgrinioVOICE.gr

5ο Forum Ενέργειας: Προτάσεις για το ενεργειακό παζλ της Δυτικής Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στην Πάτρα η καθιερωμένη διήμερη ετήσια συνάντηση εθνικών, περιφερειακών και τοπικών, θεσμικών κοινωνικών και επιστημονικών Φορέων με θέμα την Ενέργεια.

Στο 5ο Forum Ενέργειας, που συνδιοργανώθηκε από την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα της Δυτ.Ελλάδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, με τίτλο «Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός με Ορίζοντα το 2020» » παρουσιάστηκαν οι θέσεις και οι δράσεις των ΔΕΗ Α.Ε., ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ΔΕΠΑ Α.Ε., ΕΛΠΕ Α.Ε. και Energean Oil and Gas σε τρείς κύριους άξονες:

  • Ηλεκτροπαραγωγή και Δίκτυα
  • Έρευνα και Εκμετάλλευση του Ορυκτού Πλούτου της ΠΔΕ
  • Εξελίξεις στην προσπάθεια ένταξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) στον Ενεργειακό Χάρτη δικτύου του Φυσικού Αερίου

Μέσα από τις παρουσιάσεις των παραπάνω Φορέων προέκυψαν ιδιαίτερα συμπεράσματα για το ενεργειακό πάζλ της Δυτικής Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα:

Στον Τομέα των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τονίστηκε ιδιαίτερα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΔΕ) το έντονο πρόβλημα που υπάρχει με τον περιορισμένο ηλεκτρικό χώρο τόσο στα δίκτυα μεταφοράς όσο και στα δίκτυα διανομής. Αποτέλεσμα αυτού είναι να θεωρούνται κορεσμένα και να μην δύναται να ενταχθούν νέες ενεργειακές μονάδες ΑΠΕ σε αυτά. Οι εκπρόσωποι των αρμοδίων Θεσμικών Φορέων αναγνώρισαν το πρόβλημα. Ανέφεραν ότι ήδη είναι στην έναρξη κατασκευής μιας γραμμής Υψηλής Τάσης από την περιοχή της Μεγαλόπολης στο Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) των Αθηνών μέσω διέλευσης της από την Πάτρα (και το Ρίο – Αντίρριο) με δημιουργία αντίστοιχου ΚΥΤ και στην περιοχή της Πάτρας. Επίσης ταυτόχρονα σχεδιάζεται και μία νέα γραμμή μεταφοράς από την Μεγαλόπολη στο Λεκανοπέδιο της Αττικής με διέλευση της μέσω του Ισθμού της Κορίνθου. Σημειώθηκε όμως ότι λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μείωση των συνολικών ενεργειακών καταναλώσεων τόσο σε επίπεδο μεγίστων όσο και επίπεδο συνολικής ετήσιας καταναλισκόμενης ενέργειας στο σύνολο της χώρας και έτσι η έναρξη των εν λόγω επενδύσεων μετατίθεται από το άμεσο μέλλον στο βραχυπρόθεσμο έως 2020.

Στον Τομέα του Φυσικού Αερίου η συνέργεια και η επιμονή των Περιφερειακών Φορέων όπως της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΤΕΕ/ΤΔΕ με τον Εθνικό Φορέα την ΔΕΠΑ Α.Ε. έχει δημιουργήσει τις συνθήκες έτσι ώστε η έλευση του Φυσικού Αερίου στην περιοχή μας να ξεπερνά τα επίπεδα της πρόθεσης και σιγά-σιγά να λαμβάνει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με την παρουσίαση του Διευθυντή Δραστηριοτήτων Διανομής Αερίου της ΔΕΠΑ Α.Ε. κ. Θ. Τερζόπουλου η άψογη συνεργασία των ανωτέρω Φορέων, με την συμβολή των Επιμελητηρίων της περιοχής (στην συλλογή των ενεργειακών καταναλώσεων) και της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΔΕ (με επικεφαλής τους καθηγητές κ.Μάργαρη και κ.Κορνάρο) με την αντίστοιχη προμελέτη βιωσιμότητας-σκοπιμότητας, οδήγησε στο γεγονός από την ΔΕΠΑ Α.Ε. αυτή την στιγμή:

Να έχουν υπολογιστεί πλήρως οι ενεργειακές καταναλώσεις (αστικές, επαγγελματικές, βιομηχανικές) της περιοχής της Πάτρας.

  • Ολοκληρώνονται οι υπολογισμοί των καταναλώσεων για την πόλη του Αγρινίου και του Πύργου.
  • Έχει ήδη κοστολογηθεί και υπολογιστεί το δίκτυο διανομής χαμηλής πίεσης ΦΑ για την πόλη της Πάτρας το οποίο φτάνει τα 400km και κοστίζει περίπου 77.000.000€.
  • Έχει ήδη συνταχθεί τεχνικό δελτίο για χρηματοδότηση του δικτύου ΦΑ για την πόλη της Πάτρας και
  • Σχεδιάζεται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Poseidon 2 το λιμάνι της Πάτρας να αποτελεί ένα από τα έξι της ανατολικής μεσογείου όπου θα μπορεί να γίνει τροφοδότηση των πλοίων με φυσικό αέριο.

Τονίζεται δε ότι μέχρι τέλος του μηνός Μαΐου του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να κατατεθεί η συνολική πρόταση για το φυσικό αέριο για χρηματοδότηση στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.

  • Στον Τομέα της Έρευνας και Εκμετάλλευσης του Ορυκτού Πλούτου της ΠΔΕ παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έλαβαν χώρα τόσο στον Πατραϊκό κόλπο από την πλευρά της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. όσο και στην περιοχή του Κατακόλου από την Energean Oil and Gas.

Από την Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. παρουσιάστηκε εκτεταμένα η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε σχετικά με τις έρευνες πεδίου/γεωφυσικές καταγραφές οι οποίες έλαβαν χώρα στον Πατραϊκό κόλπο τον τελευταίο χρόνο. Έτσι από την 1/1/2016 έως τις 4/2/2016 εξετάστηκε στην περιοχή του πατραϊκού κόλπου ένας χώρος σε έκταση περίπου όσο ο νομός Αττικής. Στον χώρο αυτό εκτελέστηκαν έρευνες-γεωφυσικές καταγραφές σε δύο άξονες ΒΝ-ΑΔ σαρώνοντας 1011km2 στον άξονα ΑΔ και 811km2 στον άξονα ΒΝ. Με την ολοκλήρωση αυτών των γεωφυσικών ερευνών πεδίου ολοκληρώνεται η εν λόγω φάση και ξεκινά άμεσα η επόμενη της λήψης των αντίστοιχων αδειοδοτήσεων και της εξέτασης των πιθανών στόχων όπου θα συμβούν και οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις.

Από την Energean Oil and Gas S.A. παρουσιάστηκε το σύνολο των ενεργειών που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν στην περιοχή του Κατακόλου του Νομού Ηλείας. Σήμερα η εν λόγω εταιρεία έχοντας αποκτήσει την αντίστοιχα δικαιώματα στην περιοχή, αφού ολοκλήρωσε την συλλογή στοιχείων από παλαιότερες γεωφυσικές καταγραφές αλλά και διερευνητικές γεωτρήσεις, έχει ξεκινήσει την επανεξεπεργασία των εν λόγω στοιχείων με σύγχρονη τεχνολογία με εντυπωσιακά πλέον αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο του 5ου Forum Ενέργειας διοργανώθηκε και η «Ημερίδα Επιχειρηματικής Ανακάλυψης στον Τομέα της Ενέργειας» από την Περιφέρεια Δυτ.Ελλαδας. Ήταν ουσιαστικά ένα δημιουργικό κάλεσμα προς την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα να καταθέσουν καινοτόμες ιδέες και προτάσεις ώστε να συνδιαμορφώσουν την Έξυπνη Εξειδίκευση στο χώρο της ενέργειας. Έγινε πράξη μέσα από:

-μια κεντρική ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή και σημαντικών εκπροσώπων κεντρικών θεσμικών φορέων,
-τρεις παράλληλες επίκαιρες συνεδρίες στη διάρκεια των οποίων οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να αναπτύξουν δυναμικές και εξωστρεφείς προτάσεις στα επιλεγμένα πεδία της εξοικονόμησης ενέργειας, στα Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας και στα Εναλλακτικά καύσιμα ΑΠΕ και μικροπαραγωγή.
-μια κοινή συνεδρία συμπερασμάτων.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θέλει να διαμορφώσει το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα, μέσω διαβούλευσης. Σκοπός μας είναι να βελτιώσουμε τον παραγωγικό μας ιστό και να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας» τόνισε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Θέλουμε συμμάχους, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, την επιχειρηματικότητα. Αν πετύχουμε θα έχουμε κάνει τη μεγάλη ανατροπή».

Καταλύτη στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν οι νέες τεχνολογίες που παράγουν τα ερευνητικά ιδρύματα της Πάτρας, κυρίως μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ), οι οποίες συμβάλλουν αφενός μεν στην προστασία του περιβάλλοντος αφετέρου στη μείωση του κόστους. Αυτό επισημάνθηκε στην εκδήλωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος με αντικείμενο «Νέες τεχνολογίες στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας κυρίως μέσω ανανεώσιμων πηγών» , όπου παρουσιάστηκαν και Ενεργειακές εφαρμογές.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος