Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

2015-2016: Ευρώπη ή Κύπελλο;

Κοινοποίηση

panaitolikos-asteras-tripolis3
Photo-Right: paravatos.eu

Μόλις μία νίκη (τρεις βαθμοί) έλειψε φέτος από τον Παναιτωλικό για να μπει στα play off της Σούπερ Λιγκ, ώστε να διεκδικήσει μία θέση στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς. Παρότι ο Τίτορμος δεν τα κατάφερε, οι εντυπώσεις που άφησε στην χρονιά ήταν άκρως θετικές, αλλά, παράλληλα, η φετινή του πορεία δημιουργεί και προσδοκίες για τη συνέχεια. Ο στόχος για την επόμενη χρονιά θα καθοριστεί πιο μετά, αλλά ήδη συζητιέται, για να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις στην μεταγραφική περίοδο…

Η επόμενη χρονιά είναι -και αυτή- σταθμός για την σταθεροποίηση του Παναιτωλικού στον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας. Αυτή τη φορά όμως για διαφορετικούς λόγους… Στο Αγρίνιο πρέπει πλέον να δουν πιο ψηλά από τον στόχο της παραμονής και το ερώτημα είναι: Ευρώπη ή κύπελλο;

Ήδη έχουν υπάρξει πολλές αναλύσεις γιατί και πως η φετινή χρονιά ήταν επιτυχημένη. Πλέον όλοι στο Αγρίνιο κινούνται με βάση την επόμενη. Η αναζήτηση προπονητή και οι συζητήσεις για ανανεώσεις και μεταγραφές γίνονται με σκοπό να γίνει του χρόνου κάτι καλύτερο από φέτος. Άλλωστε, αυτό θέλει να πει η ΠΑΕ Παναιτωλικός με το σύνθημά της “κάθε μέρα πιο δυνατοί”. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως ο Τίτορμος του χρόνου θέλει να φτάσει στα play off.

Βέβαια, υπάρχει και μία εναλλακτική λύση, η οποία εμπεριέχει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο. Η προοπτική του Κυπέλλου είναι ένας εφικτός στόχος, όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια, για τις επαρχιακές ομάδες. Ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως στόχος, μέχρι… να βγει η κλήρωση. Πρόκειται για μία διοργάνωση την οποία δεν μπορεί καμία μικρομεσαία ομάδα να προκαθορίσει ως «στόχο». Εξάλλου, σε μεγάλο βαθμό, η πορεία στο Κύπελλο εξαρτάται από απανωτές «ευνοϊκές» κληρώσεις. Κληρώσεις που δεν θα σε φέρουν αντιμέτωπο με κάποιον «μεγάλο», ώστε να αυξήσεις σημαντικά τις πιθανότητές σου να φτάσεις στον τελικό.

Ο Παναιτωλικός πρέπει σίγουρα κάποια στιγμή να δει το ενδεχόμενο μίας καλής πορείας στον δεύτερο θεσμό της χώρας, παρότι πρόκειται για μία «περίεργη» διοργάνωση. Πρέπει όταν βρεθεί η ευκαιρία να την «αρπάξει από τα μαλλιά», να την εκμεταλλευτεί πλήρως. Άλλωστε, μετά το μπαράζ στη Νέα Σμύρνη, η δίψα στον κόσμο της ομάδας για μία αντίστοιχη εμπειρία είναι τέτοια που… θα προκαλέσει δέος!

Ο βασικός στόχος όμως για την επόμενη χρονιά πρέπει να είναι μία ακόμη καλύτερη πορεία στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ. Οι δυνατότητες υπάρχουν, η νοοτροπία έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και το μόνο που χρειάζεται είναι… οι κατάλληλες μεταγραφικές κινήσεις το ερχόμενο καλοκαίρι. Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι με την επιστροφή της ΑΕΚ και του Ηρακλή, στην θέση μάλιστα ομάδων που φέτος «καταστράφηκαν» (Νίκη Βόλου, ΟΦΗ) κάνει πιο δύσκολο τον στόχο των play off.

Οι βάσεις στο Αγρίνιο όμως έχουν μπει. Η νοοτροπία φέτος άλλαξε. Ο Παναιτωλικός έγινε μία ομάδα με ισχυρή έδρα, η οποία μάλιστα πήρε… τα πάνω της και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Οι προοπτικές είναι με το μέρος του, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η ομάδα δεν χρειάζεται σημαντική ενίσχυση. Κάτι που βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά όλοι στις τάξεις της ομάδας.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ο Τίτορμος του χρόνου θέλει και μπορεί να κάνει κάτι καινούριο. Κάτι καλύτερο. Και αυτό ίσως προκύψει είτε με μία καλή πορεία στο Κύπελλο είτε με μία είσοδο στα play off της Σούπερ Λιγκ…

* Πείραμα με προπονητή από το εξωτερικό θέλει να κάνει ο Παναιτωλικός, όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα κινήσεις του. Η αναζήτηση ξένου προπονητή μόνο καλό ή μόνο κακό μπορεί να φέρει. Ενδιάμεσες καταστάσεις δύσκολα υπάρχουν. Η προσοχή που χρειάζεται για την επιλογή ενός ξένου προπονητή είναι διπλή, εκτός κι αν ο προπονητής έχει ξαναπεράσει από το ελληνικό πρωτάθλημα και… γνωρίζει τις ιδιοτροπίες του…

kammenos5

Κωνσταντίνος Φλωρόπουλος
Κωνσταντίνος Φλωρόπουλοςhttps://agriniovoice.gr
Γεννήθηκα στο Αγρίνιο στις 29 Νοεμβρίου 1989. Επέλεξα να σπουδάσω σε Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, στο ΚΑΡ του Sport-fm. Το 2011 ίδρυσα το agriniovoice.gr. Από το 2005 υπήρξα εργαζόμενος στην Εφημερίδα «Αναγγελία» μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Έκτοτε έγινα ο Εκδότης της Εφημερίδας. Είμαι επίσης διαχειριστής στο croc.gr.
spot_img

Διαβάστε επίσης: