Νέο άρθρο διατροφής από την Ελένη Νικολάου
Τα τυριά ανήκουν στα γαλακτοκομικά προϊόντα με τη μόνη διαφορά ότι δεν περιέχουν υδατάνθρακες, όπως το γάλα και το γιαούρτι, αλλά πρωτεΐνη και λίπος, όπως το κρέας. Είναι από τις αγαπημένες τροφές και τα περισσότερα άτομα επιλέγουν να το συνοδεύουν με σχεδόν όλα τους τα γεύματα.
Τα διάφορα είδη τυριών διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, νάτριο και ασβέστιο. Τα ημιαποβουτυρωμένα ή με χαμηλά λιπαρά τυριά περιέχουν λιγότερη ποσότητα λίπους και θερμίδων, όπως και μικρότερες ποσότητες λιποδιαλυτών βιατμινών (A, D, E, K), αλλά την ίδια ποσότητα ασβεστίου σε σύγκριση με τα πλήρη σε λιπαρά τυριά. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Βέβαια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν την κύρια πηγή πρόσληψης των λιποδιαλυτών βιταμινών αλλά αποτελούν την κυριότερη πηγή ασβεστίου. Επιπλέον, τα σκληρά τυριά έχουν κατά βάση περισσότερο ασβέστιο συγκριτικά με τα μαλακά.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την περιεκτικότητα των διάφορων τυριών σε λιπαρά, ειδικά όταν υπάρχει πρόβλημα υψηλής χοληστερόλης ή καρδιαγγειακό, σε νάτριο όταν υπάρχει υψηλή πίεση ή λαμβάνουμε κάποια αγωγή που να μην επιτρέπει την πρόσληψη αλατιού (π.χ πρόσληψη κορτιζόνης) ή για την αποφυγή κατακράτησης υγρών, σε ασβέστιο όταν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου ή υπάρχει οστεοπενιά ή οστεοπόρωση ή όταν οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι υψηλές και θέλουμε να τις καλύψουμε (π.χ εγκυμοσύνη, θηλασμός, εμμηνόπαυση, παιδιά στην ανάπτυξη αλλά και άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Στους παρακάτω πίνακες (πίνακας 1: ελληνικά τυριά, πίνακας 2: τυριά εισαγωγής) θα δείτε αναλυτικά τα διάφορα είδη τυριών και την περιεκτικότητα τους στα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε, οπότε θα σας διευκολύνει στο να επιλέξετε το κατάλληλο τυρί σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Όμως, να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν χρειάζεται να αποφύγετε τελείως ένα τυρί γιατί μπορεί να είναι υψηλό σε λίπος ή νάτριο ή χαμηλό σε ασβέστιο γιατί η ποσότητα είναι αυτή που τελικά μας ενδιαφέρει και το πως μπορούμε να το ισορροπήσουμε στην διατροφή μας. Γι αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε από έναν επιστήμονα διαιτολόγο-διατροφολόγο και να σας βοηθήσει να ισορροπήσετε διατροφικά σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες.
Πίνακας 1. Ελληνικά τυριά
Είδος τυριού | Λιπαρά (γρ./ 100 γρ.) | Νάτριο (mg/ 100 γρ.) | Ασβέστιο (mg/ 100 γρ.) |
Ανθότυρο | 13,6-16,9 | 116-251 | 184-238 |
Γραβιέρα | 32,4-32,5 | 461-473 | 891-1129 |
Καλαθάκι Λήμνου | 19,5 | 645 | 255 |
Κασέρι | 21,4-30,7 | 485-511 | 893-1004 |
Κεφαλογραβιέρα | 26,7-33,8 | 425-863 | 927-1114 |
Κεφαλοτύρι | 18,5-33,4 | 409-864 | 1031-1476 |
Λαδοτύρι Μυτιλήνης | 32,3 | 606 | 1156 |
Μανούρι | 42,6-51,9 | 281-484 | 99-109 |
Μετσοβόνε | 29 | 636 | 813 |
Μυζήθρα | 9,1-16,3 | 179-409 | 180-543 |
Τελεμές | 21,7-25,4 | 550-652 | 254-329 |
Φέτα | 21,1-25,3 | 493-596 | 471-980 |
Πηγή: Καφάτος Α. και Χασαπίδου Μ. (2001). Πίνακες σύνθεσης ελληνικών τροφίμων.
Πίνακας 2. Τυριά εισαγωγής
Είδος τυριού | Λιπαρά (γρ./ 100 γρ.) | Νάτριο (mg/ 100 γρ.) | Ασβέστιο (mg/ 100 γρ.) |
Blue cheese (μπλου τσιζ) | 28,7 | 1935 | 528 |
Cheddar (τσένταρ) | 27,4 | 819 | 700 |
Edam (ένταμ) | 27,8 | 965 | 731 |
Gouda (γκούντα) | 27,4 | 819 | 700 |
Cottage cheese (κότατζ τσιζ) | 2,5 | 330 | 91 |
Emmental (έμενταλ) | 27,5 | 260 | 960 |
Mozzarella (μοτσαρέλα από πλήρες γάλα) | 22,4 | 627 | 505 |
Parmesan (παρμεζάνα) | 25,8 | 1602 | 1184 |
Roquefort (ροκφόρ) | 30,6 | 1809 | 662 |
Χαλούμι | 24 | 1100 | 840 |