Τέσσερις διεθνούς εμβέλειας φωτογράφοι στο Αγρίνιο (ΦΩΤΟ)

Συζήτηση με… φωτογραφικές αφορμές για τους πρόσφυγες

Συζήτηση για τους πρόσφυγες έγινε με τους φωτογράφους της έκθεσης «The Itinerary» το Σάββατο 22 Ιουνίου στην Παλαιάς Δημοτική Αγορά Αγρινίου, στο πλαίσιο του Photopolis Agrinio Photo Festival που λειτουργεί μέχρι στις 30 Ιουνίου. Στην συζήτηση αναλύθηκε το μακρύ ταξίδι των προσφύγων, οι διάφορους σταθμοί – στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής και η προσπάθειά τους να προσεγγίσουν διαφορετικούς προορισμούς.

Η Ντίνα Δασκαλοπούλου, δημοσιογράφος της εφημερίδας των Συντακτών, χορηγού επικοινωνίας του Φεστιβάλ, συντόνισε τη συζήτηση με θέμα «Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων».

Στο πάνελ βρέθηκαν οι φωτογράφοι: Milos Bicanski, Δημήτρης Μπούρας, Άννα Παντελιά και Ορέστης Σεφέρογλου, οι οποίοι μαζί με τους Andrea Bonetti, Λουΐζα Γκουλιαμάκη, Γιάννη Κολεσίδη, Γιάννη Λιάκο, Νίκο Παλαιολόγο, Φώτη Πλέγκα και Μενέλαο Μυρίλλα, έχουν φωτογραφίσει τη διαδρομή των προσφύγων από τη Συρία μέχρι τις Βαλκανικές χώρες.

Ο Λεωνίδας Φραγκούλης, αρχιτέκτων – μηχανικός και δάσκαλος φωτογραφίας στη φωτογραφική ομάδα «art8», «άνοιξε» το θέμα της συζήτησης επισημαίνοντας ότι «δανείζεται τον τίτλο του (σ.σ. «Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων») από το δοκίμιο της γνωστής Αμερικανίδας συγγραφέως και ακτιβίστριας Susan Sontag». Είπε επίσης ότι «η συζήτηση αυτή ‘πλαισιώνει’ την ομαδική φωτογραφική εργασία με τον τίτλο ‘The Itinerary’». Το θέμα της συζήτησης, είπε ο κ. Φραγκούλης, «δεν εστιάζει τόσο σε αυτό καθεαυτό το κοινωνικοπολιτικό γεγονός του προσφυγικού, αλλά με την απεικόνισή του ως μια εξόχως πολιτική πράξη, «γεννά» έντονο προβληματισμό αν αναρωτηθεί κανείς τι συμβαίνει όταν “ο πόνος των άλλων” θεαματικοποιείται και προσφέρεται ως προϊόν αισθητικής απόλαυσης».

Η Ντίνα Δασκαλοπούλου, ξεκινώντας την τοποθέτησή της ευχαρίστησε την «art8» για την πρόσκληση. Στη συνέχεια «χαιρέτησε» τους φωτογράφους του πάνελ εκφράζοντας τη χαρά της και το σεβασμό της απέναντι στους φωτορεπόρτερ «γιατί ένας δημοσιογράφος», όπως είπε, «ίσως μπορεί να κάνει τη δουλειά του ακόμη και αν είναι λίγο πιο μακριά από εκεί που συμβαίνει το γεγονός. Οι φωτορεπόρτερς πρέπει να είναι κοντά, ακριβώς εκεί που συμβαίνει».

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Μπούρας επιχειρώντας μια προσέγγιση της φωτογραφικής «Διαδρομής» διατύπωσε τα πολύ σημαντικά ερωτήματα της φωτογραφικής πραγματικότητας: «Τι βλέπει άραγε εκείνη την ώρα, ο Ορέστης, ο Μίλος, η Άννα; Τι απομένει από αυτήν; Πόσο απαραίτητο είναι να διαβάσουμε την εικόνα;. Το κυρίαρχο στοιχείο στη φωτογραφία είναι το αθέατο αυτό που παραμένει -αόρατο. Αυτό πρέπει να αναζητήσουμε. Η ουσία είναι ποια είναι η ιστορία».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση των φωτογράφων με του κοινό.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος