Θρησκευτικός Γάμος στο Αγρίνιο

Καλωσήλθατε στον οδηγό θρησκευτικού γάμου. Εδώ θα βρείτε όλες τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται και όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για τον θρησκευτικό σας γάμο στο Αγρίνιο.

thriskeutikos-gamos

Τι θα χρειαστείτε για τον θρησκευτικό γάμο

  1. Πιστοποιητικό γέννησης από το Δήμο στον οποίο ανήκει η οικογενειακή μερίδα των γονέων του ζευγαριού, αφού σε αυτήν ανήκει έως ότου παντρευτεί. Αυτό το κάνετε είτε με επίσκεψη στο Δήμο σας, είτε με επίσκεψη σε Κ.Ε.Π .
  2. Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 με δύο μάρτυρες για τον καθένα. Θα πρέπει να μεταβείτε στις ενορίες στις οποίες ανήκετε, ώστε να σας εκδοθεί το πιστοποιητικό αγαμίας. Οι μάρτυρες καλούνται να δηλώσουν υπεύθυνα υπογράφοντας σε έντυπο που σας δίνει ο ιερέας ότι δεν είστε παντρεμένη/ος και δεν πρέπει να είναι συγγενείς πρώτου βαθμού. Το ίδιο θα δηλώσετε κι εσείς σύμφωνα με τις οδηγίες με υπεύθυνη δήλωση καθώς και ότι είναι ο 1ος, 2ος, 3ος (κτλ) γάμος σας. Η ενορία στην οποία ανήκετε είναι αυτή που βρίσκεται στο σπίτι που κατοικείτε τα δυο τουλάχιστον τελευταία χρόνια και μπορείτε να αποδείξετε από κάποιο λογαριασμό στο όνομά σας ή το ενοικιαστήριο του σπιτιού.
  3. Αν έχει ήδη τελεστεί Πολιτικός Γάμος, θα χρειαστείτε τη Ληξιαρχική Πράξη του Πολιτικού Γάμου
  4. Σε περίπτωση που ένας από τους μελλόνυμφους δεν τελεί γάμο για πρώτη φορά, απαιτούνται επιπλέον ληξιαρχική πράξη θανάτου/ διαζυγίου βεβαίωση από την μητρόπολη που να αναφέρει τον βαθμό του τελευταίου γάμου.
  5. Δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας σε εφημερίδα, όπου θα πρέπει να αναγράφονται: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, τόπος γέννησης και τόπος κατοικίας καθώς και η περιοχή στην οποία θα γίνει ο γάμος. Η δημοσίευση μπορεί να γίνει σε φύλλο εφημερίδας της επιλογής σας. Η ημερομηνία δεν έχει και πολύ σημασία, αρκεί η δημοσίευση να γίνει το νωρίτερο 3 μήνες πριν και το αργότερο 15 μέρες πριν. Τα ονόματα στην εφημερίδα θα είναι με ελληνικά γράμματα.
  6. Παράβολο χαρτοσήμου των 15, το οποίο θα προμηθευτείτε από την εφορία, διότι θα σας χρειαστεί στην Αρχιεπισκοπή που ανήκει η ενορία σας, την οποία θα επισκεφτείτε αμέσως μετά, έχοντας μαζί σας ένα φύλλο της εφημερίδας με την αναγγελία του γάμου, τα πιστοποιητικά αγαμίας, τις ταυτότητές σας και το παράβολο. Εκεί θα επικυρώσουν τα πιστοποιητικά αγαμίας.
  7. Στη συνέχεια πηγαίνετε στην εκκλησία που θα γίνει ο γάμος και εκεί ο ιερέας θα σας ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τις άδειες και ότι άλλο χρειάζεται. Εκεί, σύμφωνα με τον καινούργιο Νόμο περί ισότητας, οι μελλόνυμφοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν πριν από το γάμο το επώνυμο των τέκνων που θα γεννηθούν. Αυτό μπορεί να είναι ή του συζύγου ή της συζύγου ή και των δύο, όχι όμως πάνω από δύο επώνυμα
  8. Μετά από αυτό πρέπει να πάτε στην Αρχιεπισκοπή που ανήκει η εκκλησία (στο Γραφείο Γάμου) που θα γίνει το μυστήριο ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θέματα (επικυρώσεις, υπογραφές κτλ).
  9. Για την κατάθεση της αίτησης και την παραλαβή της άδειας, πρέπει να προσέρχεται ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, έχοντας και την ταυτότητά του.

Πότε ΔΕΝ γίνονται θρησκευτικοί γάμοι

Έχετε υπόψη σας ότι θρησκευτικοί γάμοι δεν γίνονται στις ακόλουθες περιόδους:

  • Από 18 Δεκεμβρίου έως 25 Δεκεμβρίου
  • Στις 7 Ιανουαρίου
  • Για μια περίοδο 40 ημερών πριν τη Λαμπρή
  • Τα Ψυχοσάββατα
  • Του Αγίου Πνεύματος
  • Από 6 Αυγούστου έως 15 Αυγούστου
  • Στις 29 Αυγούστου

Οι διαδικασίες αυτές γίνονται το πολύ 6 μήνες πριν την ημερομηνία του γάμου, γιατί όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται έχουν διάρκεια επίσημης χρήσης 6 μηνών. Επίσης κάποια πράγματα διαφοροποιούνται από ενορία σε ενορία, επομένως το πρώτο βήμα που θα έπρεπε να κάνετε είναι να μιλήστε με τον ιερέα της ενορίας σας, έτσι ώστε να ενημερωθείτε με ακρίβεια για το τι ακριβώς ισχύει.

Μια πρακτική συμβουλή

Αν ο γάμος γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες, φροντίστε για την δημοσίευση της αναγγελίας γάμου σε τοπική εφημερίδα νωρίς, γιατί οι εφημερίδες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως τον Αύγουστο, σταματούν την έκδοσή τους για 15 τουλάχιστον ημέρες.